Politiet mener at teorien om at Espen Andersen Bråthen hadde planlagt angrepet i Kongsberg, er styrket.

– Den teorien som er styrket, er at han har gjort noen tanker om dette i forkant, sier politiadvokat Per Thomas Omholt i Sør-Øst politidistrikt til VG.

Bråthen er siktet for drap på fem mennesker med et stikkvåpen 13. oktober i år. I mange dager lot politiet en hel verden tro at ofrene var drept med pil og bue. Fortsatt er det lite informasjon om hva som skjedde med ofrene.

Bråthen ble avhørt på nytt torsdag.

– Det var et avhør hvor vi hadde en del spørsmål som vi ønsket å få svar på. I all hovedsak stemmer hans forklaring med både vitners forklaringer og med etterforskningen, sier Omholt til VG.

VG skriver at Bråthen har innrømmet de faktiske forhold, men ikke tatt stilling til straffskyld. Det fremstår helt merkelig: Hvis man innrømmer å ha tatt livet av fem mennesker, hvordan kan man da være usikker på om dette er straffbart?

Svaret kan være psykiske problemer, noe som også er politiets hovedhypotese. At han var selverklært muslim som hadde reist til et muslimsk land for å lære mer om religionen, virker uinteressant for politiet.

Les også: Kilde til Document: – Espen Bråthen deltok på islam-kurs
Les også: Barndomsvenn: Bråthen «dro til et muslimsk land for å lære»

Bråthen gjennomgår nå en psykiatrisk undersøkelse som skal avklare hvorvidt han var strafferettslig tilregnelig eller ikke da drapene fant sted. Svarene ventes i januar.

Vi får vite at Bråthen var godt kjent hos både politi og helsevesen. Men vi får ingen informasjon om hva slags helsehjelp han har mottatt. Statsforvalteren har opprettet tilsynssak mot helsetjenesten i Kongsberg.

Etterforskningen dreier seg nå blant annet om Bråthens historikk, både når det gjelder hans helse og hans historikk hos politiet.

Men ingen informasjon tilbys offentligheten. For oss som betrakter dette på avstand, er det vanskelig å forstå. For pårørende, de som er direkte berørt av tragedien, kan den øredøvende stillheten være en ekstra belastning.

Kongsberg-drapene: Styrket teori om planlegging

Terror, islam og den ubehagelige dobbelt­standarden

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.