Politiet er meget sparsom med opplysninger om Espen Andersen Bråthen. Selv når de har noe å fortelle, porsjonerer de ut informasjonen slik at man blir sittende igjen som et spørsmålstegn. Bråthen har vært gjennom en foreløpig judisiell observasjon. Han kan ha lidd av vrangforestillinger, sier politiet, og har dermed sitt på det tørre. Hva slags tegn var det snakk om? Det får vi ikke vite.

Det er nå bestilt en ny fullstendig judisiell observasjon. Spørsmålet er om vi blir noe klokere av den, hvis ikke politiet viser større vilje til åpenhet.

Per Thomas Omholt sier ikke noe mer i dag enn han gjorde for to måneder siden. Han sier fortsatt ikke hva Bråthen drepte sine ofre med, ut over at det var et stikkvåpen. Om hans forbindelser til islam har det vært helt taust. Det er i det hele tatt mye vi ikke vet. Tatt i betrakning tiden som er gått, er det slik at politiet opererer med to ulike standarder i terrorhendelse, én for høyreekstreme og én for muslimer?

Espen Andersen Bråthen, som er siktet for fem drap på Kongsberg, kan ha lidd av vrangforestillinger, ifølge en tidlig rettspsykiatrisk rapport.

Den prejudisielle observasjonen pekte på at det var tegn til at Bråthen hadde vrangforestillinger, men politiet har ikke fattet noen endelig konklusjon, skriver VG.

– Vi har bedt om en såkalt fullstendig judisiell observasjon. Vi venter nå på denne rapporten for å få eksakte svar. Siktedes psykiske helse er et viktig spørsmål i saken, sier politiinspektør Per Thomas Omholt i Sørøst politidistrikt.

Espen Andersen Bråthen er siktet for å ha drept fem personer med stikkvåpen i Kongsberg onsdag 13. oktober. Han har erkjent at han har begått handlingene, men har ikke tatt stilling til straffskyld.

Politiinspektør Omholt ønsker ikke å uttale seg om hva Bråthen har forklart i avhør. Det siste avhøret av 38-åringen skal etter planen gjennomføres i neste uke.

Det er ventet at saken kommer opp for retten før sommeren, trolig i løpet av mai eller juni, ifølge en nylig fengslingskjennelse fra Buskerud tingrett. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.