Islamsk Råd Norge mener det er problematisk at politi og mediene har fastslått at Espen Andersen Bråthen er konvertitt til islam.

– Det at man påberoper seg å være muslim gjør en ikke automatisk til muslim, på tilsvarende vis som at en ikke blir «Guds budbringer» bare av å gi seg selv denne merkelappen, skriver Islamsk Råd Norge i en pressemelding.

Politiet gikk torsdag ut og sa at Bråthen har konvertert til islam, og at de har mottatt bekymringsmeldinger om radikalisering.

Muslimer kritiserer politiet: – Burde holdt kjeft om at drapsmannen var muslim

I en video som de siste dagene har sirkulert på nettet, omtaler Bråthen seg som muslim, og sier at han er en budbringer.

– Unødig mistenkeliggjøring
Islamsk Råd oppfatter det at mediene har omtalt Bråthen som konvertitt, som en unødig mistenkeliggjøring av muslimer.

– Det er viktig å poengtere at om Bråthens konvertering til islam faktisk hadde vært reell, så hadde det like fullt vært galt fremstille volden som såkalt islamistisk terror. En islamist er en religiøs aktivist med politiske visjoner, skriver Islamsk Råd.

De uttrykker også medfølelse med berørte, deres familier og lokalmiljøet i Kongsberg.

– Svekket mistanke om konvertering
Politiet sa på en pressekonferanse lørdag at hypotesen om at siktede konverterte til islam er svekket.

– Det har vært kjent i det offentlige at han selv har sagt at han har konvertert. Etterforskningen så langt har styrket hypotesen om at han ikke har gjort dette veldig seriøst, sa politiinspektør Per Thomas Omholt i Sørøst politidistrikt.

– Med det mener vi at han ikke har fulgt opp eller brukt de tradisjonene som er vanlig i den kulturen og religionen, sa Omholt.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.