Hemmelighetskremmeriet rundt Espen Andersen Bråthen fortsetter. Politiet nekter å utlevere informasjon om hva som egentlig foregikk den skjebnesvangre fredagskvelden i Kongsberg 15. oktober 2021.

I omkring to uker lot norsk politi Norge og resten av verden tro at Bråthen hadde tatt livet av sine ofre med pil og bue, men det var et stykke fra sannheten. Etter hvert fikk vi vite at Bråthen brukte et «stikkvåpen», men om det var snakk om en skrutrekker, en machete eller et sverd, det fikk vi ikke vite.

Det får vi fremdeles ikke vite.

I anledning at psykiatrisk sakkyndige har levert rapport på Espen Andersen Bråthens helsetilstand og at saken er berammet, tok jeg kontakt med politiadvokat Odd Skei Kostveit.

Nå som saken er berammet lurer jeg på om det er mulig å få noe informasjon om hva slags type stikkvåpen som ble benyttet i angrepet? Er det mulig å si noe om hvordan ofrene ble drept? Eller må vi vente til rettssaken starter for å få svar på disse spørsmålene?

Jeg lurer også på hvordan politiet så tidlig i etterforskningen, kunne si at Bråthen var utilregnelig? Og hvordan stiller politet seg til Bråthens ideologiske overbevisning, har politiet gått helt vekk fra terror som motiv – i så fall hvorfor?

Til svar fikk jeg følgende:

Vi kommer ikke til å gi noe mer informasjon om stikkvåpen før det eventuelt står i tiltalen eller til slutt kommer fram i hovedforhandlingen. Det samme gjelder spørsmålet om terrorhensikt.

Vi har tidligere sagt at det er sannsynlig at motivet kan være knyttet til psykisk sykdom. I det ligger det også at vi oppfatter at han ikke har hatt noen grunnleggende eller sterk ideologisk overbevisning. Mer om dette vil også komme fram i hovedforhandlingen.

Flere spørsmål enn svar melder seg etter slikt hemmelighetskremmeri. Hva er politiet redd for?

Vi vet at Bråthen selv identifiserer seg som muslim, til tross for at politiet nærmest nekter å vedkjenne seg dette. Vi vet også at islamister ofte angriper med kniv og machete. Er politiet redd for at andre islamister skal la seg inspirere? Er det derfor det var så viktig å kategorisere ham som psykisk syk før etterforskningen var ferdig?

Og er det ikke nå, når saken snart skal opp i retten, på tide at vi får vite hva det egentlig var som skjedde i Konsberg den 15. oktober 2021?

 

Barndomsvenn: Bråthen «dro til et muslimsk land for å lære»

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.