Document har snakket med «Peter» på telefon to ganger og stilt ham en rekke spørsmål om hans tro og om hans eventuelle kjennskap til Espen Andersen Bråthen.

En kvinne som har stått «Peter» nær forteller til Document at Espen Andersen Bråthen deltok på nettbaserte møter sammen med sin venn «Peter» fra Moss. Møter som hadde preg av kursing i islamske temaer: Kilde til Document: – Bråthen deltok på islam-kurs. Hun sier også at Peter og Espen Bråthen møttes fysisk.

Peter bekrefter at han har konvertert, men avviser ethvert kjennskap til Bråthen. Han avviser også kjennskap til hva Bråthen gjorde på Kongsberg.

I en senere tekstmelding er Peter plutselig veldig klar over hva Bråthen gjorde på Kongsberg.

– Hva slags retning innen islam bekjenner du deg til?

– Det er Sunna. Jeg er en Sunna.

– Er du også salafist?

– Ja, jeg ser meg selv som salafist, jeg gjør vel det. Det er de som har den korrekte metodikken, ideologien, så jeg gjør vel det.

– Islamist, hvordan føler du det begrepet passer?

– Islamist, nei, det kjenner jeg ikke så mye. Jeg vet ikke…

– Du visste ikke sist jeg snakket med deg hvem Espen Bråthen var. Du har ikke tenkt mer over det?

– Jeg har tenkt over det, men jeg har ikke noe kjennskap til det.

– Du har ikke hørt om ham overhodet?

– Nei, ikke i det hele tatt.

– Kongsberg, og det som skjedde der 13. oktober..?

– Det var jo veldig lokalt, jeg har ikke vært i noen leksjoner eller skolegreier eller noe sånt. Så det var bare lokalt jeg fikk litt opplæring.

– Lokalt i Moss, eller i Oslo?

– Moss.

– Jeg hadde litt upresise opplysninger sist jeg snakket med deg, da jeg spurte om du var på møter som hadde preg av foredrag med forskjellige temaer.

– Vi var jo på noen møter hos Islam Net, det holdt noen sånne eventer, hvor det kom noen lærde, eller noen sånne foredragsfolk, da. Det var i starten av da jeg konverterte. Det var litt sånn sirkus og show, men det var bare det det var, egentlig,

– Når du sier «lærde», var det imamer?

– Jeg vet ikke om jeg vil kalle dem det, mer foredragsholdere. Men jeg har ikke noe kjennskap til han personen.

– Heller ikke på noen nettforum, hvor man har diskutert forskjellige temaer? Du har ikke truffet Bråthen på nettet heller?

– Det er ikke noen mulighet for det, nei.

– Hvilken moské hører du til i Moss?

– Ingen bestemte, det er et par forskjellige lokale moskeer her. Det er en pakistansk moské og en somalisk moské. Jeg går i begge. En moské er en moské.

Denne samtalen med Peter fant sted 27. oktober klokken 15.55. Et par timer senere sender jeg en SMS til ham:

– Et siste spørsmål: Hva tenker du om det som skjedde på Kongsberg 13. oktober?

15 timer senere svarer Peter:

«Utrolig trist at det skal gå så langt før helsevesenet/pst stepper inn/tar grep. Det var jo åpenbart at han hadde vært syk i hodet i en lengre periode, og for noen mennesker som ikke får den utredningen de trenger er tikkende bomber for samfunn. Personlig syntes jeg vi kan gjøre så mye bedre, men virker ikke som helsedirektoratet tar psykisk helse på alvor.

(Varme tanker og kondolanse til de pårørende)»

I tillegg til denne SMS-en har Document har hatt to telefonsamtaler med «Peter». Vi har spurt og gravd om hans personlige tro og hans eventuelle forhold til Espen Bråthen. På intet tidspunkt har Peter vist nysgjerrighet angående hvorfor Document stiller ham alle disse spørsmålene.

Documents kilde «Irene» har følgende kommentar til Peters SMS:

– Dette har han ikke skrevet selv. Han formulerer seg ikke slik.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.