Saken mot Espen Andersen Bråthen går ved Buskerud tingrett i Hokksund. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.

Straffesaken mot Espen Andersen Bråthen gikk onsdag morgen over til det tidsrommet den 13. oktober 2021 da han drepte fem personer, og tiltalte sa selv at han var villig til å forklare seg. Dette var noe overraskende, gitt at han tidligere i saken hadde sagt at han ikke ønsket å forklare seg mer.

Dommer Liv Taraldsrud valgte derfor å utsette utspørringen av fire vitner som var planlagt fra klokken 9, for i stedet å høre Bråthens versjon av hendelsesforløpet. I samråd mellom dommer, aktor og forsvarer ble det forsvarer Fredrik Neumann som ledsaget Bråthen gjennom forklaringen hans, der han innledet med å beklage til alle han hadde skutt piler og kastet kniv mot, og sa han skulle ønske at alle han hadde drept, var i live.

Jeg gikk ut den kvelden fordi jeg trodde jeg skulle bli blind, sa tiltalte. Det hadde presset bak øyet i fire måneder, og halvannet år i forveien hadde han tenkt at han måtte drepe for å bli født på ny i et bra hjem. Han kom til å tenke på det igjen, og besluttet da å gå ut og drepe.

Bråthen redegjorde i teknisk detalj for hvordan han fjernet seg fra Coop-butikken. Mens han gjorde det, traff han på mennesker som han skjøt piler mot. Han tenkte da at han ikke hadde fått drept noen ennå, at dette går litt dårlig, og at han måtte gå inn i boliger. Han tenkte at han måtte åpne dører for å klare det, og fant først et hus der døren var låst. Idet han igjen støtte på personer, skjøt han en pil, men så røk buestrengen. Bråthen kastet fra seg buen og beltet med pilene og tok frem to kniver, den ene av dem lang.

Bråthen lyktes ikke i å ta seg inn i den første boligen hvor han så at noen var hjemme. I neste hus var døren åpen. Han gikk inn og beveget seg dit hvor han hørte lyder. På badet i boligen fant han en kvinne som han stakk fem ganger i brystet, noe Bråthen forklarte uten større tegn til sinnsbevegelse. Han finner ikke flere mennesker der inne, og vender tilbake til badet der han stikker sitt første knivoffer to ganger til.

Etter å ha beveget seg en smule utendørs går han opp en trapp til en annen bolig, der han ser en kvinne inne i det Bråthen kaller et hobbyrom. Han lister seg mot henne bakfra, men blir oppdaget idet han er like ved. Hun snur seg, og Bråthen stikker henne to ganger i siden så hun faller. Hun rygger og faller, forsøker å forsvare seg med bena mens hun ligger på ryggen, og Bråthen stikker henne i benet som får et langt kutt. Etter å ha lett forgjeves etter andre mennesker i huset, drikker han et glass vann, og vender tilbake til sitt andre offer og stikker henne to ganger i halsen.

Bråthen tar deretter hoveddøren ut av huset hennes, møter en annen dame og stikker henne to ganger i magen. Også hun faller og blir stukket i et ben idet hun forsøker å forsvare seg med bena. Bråthen vil stikke av fra huset, men treffer på to menn og kaster kniv mot dem. Han går inn igjen i huset og ned trappen til bakgården, og går derfra over tilbaken.

I en naboleilighet møter han blikket til en dame. Han går videre til neste leilighet. Der er det to personer hjemme, et eldre par. Han knuser vinduet til verandadøren med en utestol og låser den opp fra innsiden. De to forsøker å rømme, men Bråthen tar dem igjen. Stikker kvinnen en eller to ganger i ryggen, og mannen en eller to ganger i magen. Bråthen vil videre til en ny bolig, men politiet har innhentet ham, og han pågripes kort etter at politiet har avfyrt et varselskudd.

Det er sterk kost å lytte til dette, sier forsvareren idet Bråthens frie forklaring er over – som forøvrig ikke omfattet alle detaljene om voldsbruken som står i tiltalen. Hva tenker du om at du tok livet av fem mennesker? spør forsvareren. Jeg angrer på det, svarer Bråthen.

Forsvareren: Du skulle bli blind. Tror på gjenfødelse. Synes du dette gir mening?

Bråthen: Nei jeg har tenkt på det i ettertid. Det høres veldig rart ut.

Det finnes mennesker som vet de skal bli blinde uten at de dreper noen, sier forsvareren. Jeg tenkte jeg måtte drepe for at jeg skulle bli født på ny i et bra hjem, svarer Bråthen.

Hvor har du fått ideen om gjenfødelse ved drap? spør forsvareren. Det var noe jeg kom til å tenke på for halvannet år siden, svarer Bråthen.

Forsvarere opplyser at Bråthen i et avhør hadde sagt at hans egne ånder gav ham en åpenbaring om at en mann med skjegg hadde drept noen og at det var bra. Hvis han også drepte, ville han bli født på ny.

F: Hva er poenget med skjegget?

B: Jeg vet ikke.

F: Du har hatt en idé om det tidligere. Du vet ikke nå?

B: Nei.

På spørsmål fra forsvareren sier Bråthen at han har følt seg forfulgt og overvåket av naboene og huseieren.

Bråthen sier at han har vært mest alene de siste ti–femten årene. Han fikk en dårlig start på livet, foreldrene lærte ham ingenting og lot ham være i sin egen boble, og vennene fra ungdomsskolen var ikke ordentlige venner. Han prøvde å «reise seg alene».

Bråthen sier at han på et tidspunkt overveide å drepe seg selv for ikke å drepe noen andre.

På spørsmål fra forsvareren sier Bråthen at han ikke tok på seg skoene før han gikk ut fordi han trodde at de som overvåket leiligheten ville ha kommet ned trappen og skutt ham fordi de da ville ha skjønt hva han var i ferd med å gjøre.

Forsvareren minner Bråthen om at han hadde sagt at han hadde utført jihad. Hvorfor kalte du det dét? spør han. Det var det nærmeste jeg kom til å si, svarer Bråthen.

F. Men konverterte du til islam?

B. Ja, men det hadde ikke noen sammenheng.

F. Du var i moskeen i Oslo, besøkte den.

B. Ja.

F. Husker du noe av hva du sa der inne?

B. Jeg trodde vel på det tidspunktet… så trodde jeg at jeg var en engel, da. Og at jeg skulle utføre et viktig oppdrag, jeg var en av muslimene.

På spørsmål fra forsvareren bekrefter Bråthen at han trodde han var engelen Gabriel. Han forstår nå at det ikke gir noen mening, og det skyldes at han får medisiner som han tror hjelper.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.