Bevæpnet politi vil vokte 17.mai-tog i landets fire største byer, får Klassekampen bekreftet. Det er uten sidestykke i fredstid.

De siste år har vi diskutert om det skal være lov med utenlandske flagg. Nå flyttes oppmerksomheten til at barnetogene skal ha bevæpnet politi. Det er unektelig en dramatisk utvikling.

På politisk hold misliker man kombinasjonen våpen og 17. mai.

Man får nesten inntrykk av at det er politiets feil at de bærer våpen. At det er noe de har funnet på. Politikerne snakker ikke om hvorfor de bærer våpen. Kun at det kjennes ubehagelig.

Rita Ottervik, ordfører i Trondheim, opplevde det første gang på Olavsdagene i fjor.

– Det føltes ikke godt. På den ene siden skjønner man at de er der for å trygge, men man blir stadig påminnet at det er utrygt, sier Ottervik, som synes det er vanskelig å leve med en «midlertidig» bevæpning over lang tid.

Også i Oslo reageres det:

– Denne dagen skal ikke preges av våpen, sier Victoria Marie Evensen (Ap), leder av 17. mai-komiteen i Oslo.

Hun er glad for at Stortinget har avvist regjeringens forslag om permanent bevæpning av politiet og håper politiets bevæpning på nasjonaldagen blir mest mulig diskré.

– Jeg håper de tenker på at folk i Norge ikke er vant til å se våpen, sier Evensen, som tror nasjonaldagen fortsatt vil handle om barna, fred og å skape en «morsom og glad nasjonaldag».

Våpnene vekker ubehag, men er det slik at det er politiet som er farlig, eller er det de våpnene er ment å beskytte mot?  Når voksne begynner å snakke ut fra følelser opptrer de ikke ansvarlig.

Politiet lar seg ikke vippe av pinnen. De vet hvorfor de er gitt en midlertidig tillatelse til bevæpning, som går frem til 7. juni.

– Jeg skulle ønske verden var slik at dette ikke var nødvendig, men vi må forholde oss til trusselvurderingen. Så lenge det vurderes som sannsynlig at det utføres et terrorangrep på norsk jord i løpet av 2015, må vi bevæpne oss, sier Arve Nordtvedt, stasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

 

http://www.klassekampen.no/article/20150508/ARTICLE/150509869