Fotballkyndige lesere vet at det er svært viktig å få kampen inn i sitt rette spor, det vil si å få anledning til å gjennomføre sitt eget spilleopplegg. Dette er ikke bare opp til en selv, men også avhengig av at motstanderen tillater det.

Slik er det også i en valgkamp. Her gjelder det å tilrive seg initiativet, sette dagsorden og få valgkampen til å dreie seg om egne favorittsaker. Dermed kommer rivalene til kort og klarer ikke å skape oppmerksomhet om sine budskap.

Og det er akkurat dette ytre venstre-partiene har klart så langt i valgkampen. Godt hjulpet av ensrettede medier og en rapport fra det mellomstatlige klimapanelet har de partiene som springer ut av et totalitært samfunnssyn, fått anledning til å få valgkampen inn i sitt eget, smale spor.

Dette gir også resultater. Gjennomsnittet av august-målingene gir SV 8,7 prosents oppslutning, MDG 5,5 og Rødt 5,0 prosent. Partier som ved valget i 2017 fikk en samlet oppslutning på 11,6 prosent, har løftet seg til i alt 19,2 prosent nå. I Oslo er 34,4 prosent tilhengere av de totalitære partiene, viser Nettavisen/Klassekampens måling før helgen.

Det er knapt noen norsk dagsavis som er skeptisk til rapportene fra Det mellomstatlige klimapanelet. Alt tas for god fisk. Ingen journalist stiller kritiske spørsmål. Folk med andre synspunkter slipper ikke til. Skeptikere latterliggjøres av mediefolk som har sett lyset – og er blitt blendet for andre synspunkter enn sine egne villfarelser. 

Aller verst er NRK. Mens Kringkastingen før i tiden likebehandlet partiene så til de grader at det ble brukt stoppeklokke for å sikre lik taletid i tv-debattene, har statskanalen nå valgt seg ut favoritter som får særbehandling. Tidligere var det bare stortingspartier som fikk slippe til i partilederordskifter, men i 2017 endret NRK spillereglene. Rødt slapp til på linje med stortingspartiene – uten sete på Stortinget.

Men i denne valgkampen kommer ikke partier til orde uten plass på Løvebakken. Reglene er endret. Et parti som Demokratene gjør det godt på meningsmålingene og er på høyde med oppslutningen Rødt hadde før 2017-valget, men passer likevel ikke inn i NRKs kram. De tilhører feil side. Normale nyhetskriterier legges til side for å publisere rene meningsytringer fra ytre venstre-siden. Udokumenterte påstander slås opp som nyheter.

Når de øvrige partiene er kommet til kort, har de også i stor grad seg selv å takke. De har latt de totalitært forankrede partiene spille sitt eget spill og tillatt kampen å bli ført på de øvrige partiers banehalvdel – hvor de selv er ulne, fører et lite resolutt forsvarsspill og gjør seg utsatt for kjappe scoringer. Resultatet er at det bare er Senterpartiet som på august-gjennomsnittet ligger bedre an enn valgresultatet for fire år siden. 

Høyre og Arbeiderpartiet klarer ikke å komme på offensiven i spørsmål som olje og klima. De klarer ikke en gang å spørre ytre venstre-partiene om hva det gagner det globale CO2-utslipp om verdens oljeforbrukere skifter fra Norge til en annen leverandør. Ap virker politisk margstjålet. Jonas Gahr Støre har nå begynt å snakke på venstreorienterte premisser. I Stavanger torsdag erklærte han til VG at «oljealderen snart er over» – selv om alle med et minstemål av innsikt vet den ennå vil vare i to mannsaldre, minst. 

Det er ennå to uker igjen til valgdagen, men skal ytre venstre-partienes rivaler komme på offensiven, må de slutte å føre valgkamp på venstrevridde premisser. Når Ap og de fleste borgerlige partier jatter med og godtar de venstreorientertes situasjonsbeskrivelse og premisser, må ingen bli overrasket over at mange velger originalen fremfor kopiene.

Det virker som Ap, Sp og de regjeringsstøttende partiene har gitt opp. De later til å være brydd på grensen til å skjemmes over å ha andre synspunkter enn medienes ekstreme hoffleverandører. 

For første gang i manns minne har ekstreme krefter fått prege valgkampen.

 

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂