Stavanger 2. november: Anders Opedal tar over for Eldar Sætre som konsernsjef i Equinor. Foto: Carina Johansen / NTB

Mandag morgen overlot Eldar Sætre direktørstolen til ny konsernsjef i Equinor, Anders Opedal. Tradisjonen tro startet Opedal med å kunngjøre sine klimaambisjoner. Samtidig slapp Equinor pressemeldingen der selskapet kunngjorde at det vil bli «klimanøytralt» innen 2050.

Siden Statoil byttet navn, har konsernet i økende grad fremstått som en miljøvernorganisasjon mer enn et energiselskap. Årsaken til dette er at klimahysteriet har utløst et rent gullrush mot statsstøtte og offentlige subsidier (som samtlige «klimaløsninger» er helt avhengige av), og vår redaksjon har mottatt flere tips om denne kyniske strategien fra bekymrede medarbeidere i Equinor.

Det er særlig  havvind Equinor har kastet seg over, som vi har skrevet kritisk om flere ganger. Havvind er samme svindel om landvind, men møter mindre politisk motstand. De ekstreme subsidiene og skattefordelene forbundet med havvind gjør også at Equinor ser mulighet til å utvikle og bygge seg opp i en helt ny industri, uten særlig risiko.

Når Norge er melket tom for skattepenger, er planen å eksportere havvind-svindelen til fattige land, som så vil satse på havvind med støtte fra vestlig bistand, og denne planen synes FN-ansatte Erna Solberg er glimrende.

Havvind er ekstremt mye dyrere enn landvind (som igjen er vanvittig kostbart), men leverer ikke stabil strøm, og leverer heller ikke mer strøm enn vindturbiner ved kysten. Derfor vil vindparker på havet levere enda rødere tall enn vindparker på land. Tallene vil imidlertid trylles sorte av skattebetalernes og strømkundenes penger, i samarbeid med Equinors PR-avdeling.

Det er grunnen til at den nye konsernsjefen helst ville snakke om «grønt skifte» fremfor olje, gass, risiko, overskudd, profitt og den slags gammeldagse greier til NTB:

– Equinor skal være et ledende selskap i det grønne skiftet. Vi skal fjerne like mye utslipp i 2050 som våre produkter slipper ut når de er i bruk. Det skal vi gjøre ved at vi skal fortsette å jobbe med å redusere egne utslipp, så skal vi øke veksten innen fornybar energi, spesielt innen havvind.

Det er imidlertid tøffe tider for Equinor etter Eldar Sætre: Tirsdag blir det åpen høring i Stortinget, som vil ha svar på hva regjeringen visste om milliardtap og regnskapsrot i Equinors USA-satsing. Ifølge PwC hadde Equinor et regnskapsmessig tap på 21,5 milliarder dollar, tilsvarende 161 milliarder kroner, mellom 2007 og 2019.

Derfor er den nye konsernlederen klar på at Equinor skal fortsette med olje og gass, som jo faktisk lønner seg, og vil lønne seg lenge etter at bobleøkonomien rundt «grønt skifte» har kollapset. Equinor forventer en årlig produksjonsvekst fra nye petroleumsprosjekter med en årlig vekstrate på 3 prosent i perioden 2019 til 2026, basert på dagens prognoser. Man kan som kjent melke alle spener på kua.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.