Donald Trump i Det hvite hus 26. mai 2020. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / Scanpix.

Twitter har tirsdag for første gang påført en advarselstekst på en post fra USAs president Donald Trump, som ikke har sans for stemmegivning via post – en ordning mange anser som problematisk.

Trumps anliggende er faren for svindel med poststemmene, for eksempel at stemmesedler kan havne i urettmessige hender.

Posten inneholder «potensielt villedende informasjon», sier en talsmann for Twitter til Wall Street Journal. Ja, hva av menneskelig kommunikasjon kan ikke anses som potensielt villedende hvis man gjør seg vanskelig nok?

I advarselsteksten gir nettsamfunnet en lenke til det som skal være fakta om poststemmer, der det hevdes at det ikke finnes grunnlag for presidentens påstander. Men begrunnelsen er ikke spesielt solid:

These claims are unsubstantiated, according to CNN, Washington Post and others. Experts say mail-in ballots are very rarely linked to voter fraud.

Det er bemerkelsesverdig at Twitter mener seg i stand til å fastslå hva som er sant basert på det «eksperter» har sagt til CNN og Washington Post.

Begge disse mediene har drevet kampanjejournalistikk mot Trump i flere år, og det finnes knapt den uttalelse man ikke kan spa opp en «ekspert» til å velsigne.

Twitters fremgangsmåte bringer tankene hen på faktisk.no, som er tre store norske mediers tjeneste for «faktasjekking», der man har for vane å kontakte eksperter som gir de svarene man ønsker, og bruke dem til å trekke selvsikre, men dårlig underbygde konklusjoner om hva som er sannheten.

Trump peker også selv på den politiske slagsiden hos Twitter:

Presidenten benytter uttrykket «Fake News CNN», en aldri så liten påminnelse om at tre journalister sluttet i CNN etter at kanalen hadde trukket en dårlig begrunnet sak vedrørende Trump og Russland.

Amerikanske anti-Trump-medier har hakket på de angivelige Russland-forbindelsene under hele Trumps mandat, men så har det jo bare vært varm luft. Hvem er det som tror at disse kan benyttes som upartiske faktasjekkere i spørsmål som vedrører presidenten?

Det blir litt som å henvende seg til pyromaner for uttalelser om brannsikkerhet, Lars Gule for uttalelser om palestinske terrorister, eller faktisk.no for uttalelser om Hege Storhaug.

For er det noen som tror at Twitter kommer til å sette advarselstekster på poster fra aktører som sprer ubegrunnede påstander om Trump?

Twitter velger altså politisk side et halvt år før presidentvalget i USA.

Ikke bare velger Twitter side, man griper også inn i den normale meningsutvekslingen som mikrobloggingstjenesten selv er vertskap for, angivelig uten å ha noen politisk eller redaksjonell profil. Twitter vil ikke overlate til ordskiftet og publikums dømmekraft å avgjøre hva som er sant eller ei. De er innbilske nok til å oppkaste seg til autoriteter.

Problemet er at en aktør som Twitter er så dominerende på denne formen for tjenester at de griper inn i maktforholdene i samfunnet på en måte som utfordrer de konstitusjonelle spillereglene.

Dette har Twitter til felles med Facebook, Google, YouTube etc. Big Tech har skaffet seg så mye makt at de er blitt et demokratisk problem. De fungerer rent faktisk som inkvisisjon, men ser nok ikke parallellen til splittelsen av kristenheten som følge av maktmisbruket fra paven.

Men demokratiet har naturligvis midlene til å gjenopprette balansen. Tiden er overmoden for å tvangsdele de store teknologiselskapene etter modell av Standard Oil.

 

Forhåndsbestill «Islamismen i Sverige» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.