Foto: Carlos Barria/Reuters/Scanpix

Som kjent fører norske medier og norske myndigheter en vedvarende kamp mot falske nyheter. Men de er blinde for at deres egne fordommer USAs president er så sterke at de har utviklet en kronisk blindsone.

Alt som kommer ut av Det hvite hus blir misforstått eller fordreid. Det er som om norske medier ikke er i stand til å forholde seg til at Trump er en rasjonell, intelligent aktør.

Det duger ikke som unnskyldning at de er like tendensiøse på CNN, i Washington Post og New York Times. Disse mediene er blitt radikalisert de senere år og  er propagandaorgan mot presidenten.

Problemet for norks publikum er at de kun hører en mening og den stammer fra Trumps innbitte motstandere.

Det kan det bare bli elendighet av.

I dag har NTB oversatt et AP-telegram om Director of National Intelligence, DNI, som uttaler seg på vegne av amerikansk etterretning om virusets opprinnelse. NTB utnevner Mike Dempsey til DNI, det var han tre måneder i 2017. Dagens DNI er Richard Grenell og Fox News hadde en lang sak om hans kunngjøring.

Her er det ingen motsetning mellom hva Grenell sier og hva Trump mener. Grenell sier at viruset ikke er manipulert, men det slapp trolig ut av instituttet i Wuhan.

NTB klarer det kunststykket å la etterretningen irettesette Trump.

 

USAs etterretning: Koronaviruset er ikke menneskeskapt

Koronaviruset er ikke menneskeskapt eller genetisk modifisert, konkluderer amerikansk etterretning.

President Donald Trump og andre har antydet at viruset kan være menneskeskapt og komme fra et laboratorium i Wuhan, den kinesiske byen der det først ble påvist og tok liv.

Dette foreligger det ingen beviser for, konkluderer amerikansk etterretning.

Det undersøkes fortsatt om viruset oppsto som følge av en ulykke på et laboratorium eller gjennom kontakt med dyr, opplyser kontoret til USAs øverste etterretningssjef, Mike Dempsey, som koordinerer virksomheten til landets 16 ulike etterretningsorganisasjoner.

Det finnes intet grunnlag for en slik motsetning, som det bare finnes svake spor av i originalen. Det er NTB som trekker dette etter hårene.

The statement from the Office of the Director of National Intelligence, the clearinghouse for the web of U.S. spy agencies, comes as President Donald Trump and his allies have touted the as-yet-unproven theory that an infectious disease lab in Wuhan, the epicenter of the Chinese outbreak, was the source of the global pandemic, which has killed more than 220,000 people worldwide.

 

NTB klarer å gjøre dette til at Trump og Pompeo påstår at viruset er menneskeskapt. Det finnes det ikke grunnlag for å hevde.

Trump kommenterte tidligere i måneden en påstand som er hyppig spredt via sosiale medier, om at koronaviruset ble framstilt med overlegg på et kinesisk laboratorium.

– Mer og mer får vi høre den historien, sa Trump, og utenriksminister Mike Pompeo fulgte opp.

– Det faktum at vi ikke kjenner svaret, at Kina ikke har delt svaret med oss, er etter min mening svært, svært talende, sa Pompeo.

NTB begår samme feil som er standard i CNN, MSNBC og andre medier: De river en uttalelse ut av sin sammenheng og lager en ny kontekst.

Også Fox har med denne uttalelsen, men i sin opprinnelige kontekst:

The president hinted at an investigation earlier this month when he told Fox News’ John Roberts: «More and more we’re hearing the story … we are doing a very thorough examination of this horrible situation.»

Trump snakker om den pågående etterforskningen av pandemien, ikke at viruset er menneskeskap.

Dessverre er dette del av en systmatisk feil fremstilling av Trump, også hans uttalelser.

Det påvirker mennesker med ansvar i samfunnet som skal ha en oppfatning om USAs president.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.