John Ratcliffe (R-TX) stilte Special Counsel Robert Mueller i forlegenhet under utspørringen i etterretningskomiteen 24. juli 2019. Foto: Leah Millis/Reuters/Scanpix

Donald Trump har renominert kongressmannen John Ratcliffe til jobben som Director of National Intelligence, DNI. Ratcliffe ble nominert i august, men trakk seg.

“I am pleased to announce the nomination of @RepRatcliffe (Congressman John Ratcliffe) to be Director of National Intelligence (DNI),” Trump wrote on Twitter. “Would have completed process earlier, but John wanted to wait until after IG [Inspector General] report was finished.”

“John is an outstanding man of great talent!” Trump added.

Ingen er i tvil om hans kvalifikasjoner: Ratcliffe har vært statsadvokat, og aktor i terrorsaker. Han er en erfaren kongressmann og en av de fremste til å dekonstruere Demokratenes angrep på Trump. Han er på alle politiske talkshow. Hans dyktighet er ubestridelig.

Trump er i ferd med å befeste sin posisjon. Han sørger for å sette inn personer han kan stole på i viktige embeter. Den nåværende konstituerte DNI, Joseph Macguire, lot en tjenestekvinne briefe en lukket kongresskomite om russisk påvirkning av valget, uten først å orientere Det hvite hus. Det måtte gå galt. Adam Schiff løp til pressen, mens resten av komiteen overholder taushetsplikten.

Men for Resistance-mediene er Ratcliffe og det at Trump plasserer folk som er lojale mot ham, noe odiøst.

NTB har ikke én positiv ting å si om ham. De påstår sågar at han er «uten erfaring».

Trump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef

President Donald Trump har på nytt nominert kongressmedlem John Ratcliffe til å ta over som ny sjef for etterretningstjenestene i USA.

Trump offentliggjorde sin kandidat på Twitter sent fredag kveld da han var på vei til South Carolina.

Også i august i fjor ville Trump ha Ratcliffe til jobben som e-sjef, da Dan Coats gikk av etter å ha vært på kollisjonskurs med presidenten. Ratcliffe trakk seg imidlertid som kandidat etter at det ble stilt spørsmål om hans erfaring og egnethet. Nå prøver Trump nok en gang.

– Jeg er glad for å kunngjøre at jeg har nominert kongressmedlem John Ratcliffe som nasjonal etterretningssjef, skriver Trump om sin kandidat.

Må godkjennes

Republikaneren Ratcliffe blir regnet som en av Trumps nære støttespillere i Kongressen, der han representerer Texas.

Trump skriver videre at han skulle ha sluttført denne prosessen tidligere, men Ratcliffe selv ønsket å vente til alt var klart. Trump omtaler republikaneren som «en fremragende mann med et stort talent».

Presidentens forslag krever godkjenning fra Senatet, og det er uklart om Ratcliffe vil oppnå den nødvendige oppslutningen. Også fra egne partirekker er det tidligere blitt uttrykt bekymring om han har egnet erfaring for jobben.

Uten erfaring

Fra august til 20. februar fungerte Joseph Maguire i stillingen. Da utnevnte Trump nok en lojal støttespiller til jobben, nemlig USAs ambassadør til Tyskland, Richard Grenell. Denne utnevnelsen har også blitt heftig kritisert ettersom Grenell ikke har noen erfaring med etterretning.

Presidenten behøver imidlertid ikke be om Senatets tilslutning for å sette noen inn som fungerende direktør i påvente av en permanent utnevnelse.

Den nasjonale etterretningssjefens kontor fører tilsyn med 17 amerikanske etterretningsbyråer og fungerer som bindeleddet mellom de hemmelige tjenestene og presidenten. Under Trumps tid som president har bare Dan Coats vært utnevnt som sittende e-sjef, mens de tre andre, Mike Dempsey, Joseph Maguire og Richard Grenell, alle bare har vært fungerende i stillingen. (NTB)

Politisk uenighet gjøres til et negativt personlig trekk ved presidenten. Det er alltid Trump det er noe galt med hvis noen trekker seg eller får sparken, som Dan Coats. Alt føres tilbake til noe negativt ved presidenten.

Han søker lojale medarbeidere, og lojalitet er viktigere enn erfaring og kompetanse. At AP og AFP er like negative, er ingen unnskyldning. Alle som følger med, vet at Ratcliffe er dyktig. Det er derfor de vil ta ham ned.

Richard Grenell må det også rakkes ned på. Han er også dyktig og en sterk støttespiller.

At det dreier seg om politisk uenighet, kommer ikke frem i dekningen. Alt reduseres til manglende eller negative egenskaper.

 

Trump Announces Nomination of Ratcliffe as Director of National Intelligence

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.