Trump samler alltid store folkemengder, som her under et valgkampmøte i Orlando 12. oktober 2020. For den som stoler på norske medier, må denne entusiasmen være et mysterium. Skal tro om de er foraktelige mennesker? Foto: Evan Vucci / AP / NTB.

NTBs dekning av den amerikanske presidentvalgkampen består utelukkende i å fremheve saker som setter Donald Trump i et dårlig lys og Joe Biden i et fordelaktig lys, og unnlate å rapportere saker med motsatt virkning. Om det absolutt ikke kan unngås å nevne en ufordelaktig sak for Biden, gjøres alt som er mulig for å tone den ned.

Utenrikssakene i NTBs nyhetsstrøm fra natten til fredag illustrerer fenomenet.

Klokken 00:04 kommer en sak med tittelen «WHO-studie: Remdesivir er ineffektivt i behandling av covid-19». Trump har brukt dette medikamentet og talt vel om det, derfor er det nødvendig å gi inntrykk av at det er verdiløst, slik at presidenten kan fremstå som en tosk. Studien har imidertid ikke hatt som mål å vurdere om Remdesivir generelt er egnet til behandling. Meldingen nevner kort at den heller ikke er fagfellevurdert. Et slikt poeng ville normalt ha vært brukt mot informasjon i favør av Trump-leiren.

02:27: «Trump sier han ikke husker når han sist testet negativt for covid-19». Dette fremheves fordi det er egnet til å så tvil om presidentens hukommelse eller pålitelighet. Man ville derimot aldri ha fremhevet at Joe Biden ikke husket navnet på Mitt Romney eller at han trodde han befant seg i Arizona under et besøk i Nevada.

Seksten minutter senere, klokken 02:43, er det duket for en sak der «Biden retter krass kritikk mot Trumps koronahåndtering». Biden nevner ikke noe konkret, men sier at presidenten ikke har vist lederskap. Resultater blir derimot ikke veid opp mot hverandre, for eksempel antallet døde pr. innbygger eller utviklingen i ledighetstallene mellom land. Da ville man for eksempel oppdage at Belgia og New York har dårlige resultater, men det er ikke politisk hensiktsmessig å benytte en objektiv standard på alle. NTB har i et halvt år med jevne mellomrom oppgitt at USA er «hardest rammet» fordi de har flest døde, en standard ingen ville ha benyttet for eksempel om trafikksikkerhet.

Tolv minutter går. Klokken 02:55 heter det at «Trump vil ikke fordømme QAnon-konspirasjonsteorien». Det er for det første feilaktig å kalle QAnon en konspirasjonsteori. QAnon er et slags digitalt kultfenomen, der en eller flere sentrale aktører sender halvt kryptiske meldinger på forskjellige elektroniske fora som følges av mange brukere. Fenomenet omfatter også konspirasjonsteorier, men er altfor sammensatt til å reduseres til «en konspirasjonsteori». Ikke sjelden kommer blandinger av fakta og profetier, som for de sistnevntes vedkommende ikke har vært særskilt pålitelige.

Men samtidig oppfordres Q-tilhengerne til å forholde seg kritisk til all informasjon og tenke selv. Hva slags konspirasjonskult er det som gjør slikt? NTB trekker hver gang frem en Q-teori om at verden styres av sataniske pedofile. Det er naturligvis en karikatur, men det er ikke hentet ut fra luften at mange mektige og innflytelsesrike personer har vist en hang til seksuell eksperimentering som personer med et tradisjonelt kristent syn lett kan assosiere med satan. Hunter Bidens sex i crack-rus med en ukjent kvinne er lett for Q-tilhengere å se i en slik sammenheng.

Klokken 05:33 får vi vite at Trump er «presset» og Biden «tilbakelent» under sine respektive mediearrangerte folkemøter. Selvsagt. Den ene er ikke bare en uberegnelig galning, men begynner også å bli panisk – sannsynligvis farlig også. Den andre er cool og seierssikker – tryggheten selv for oss andre. Ikke på noe tidspunkt problematiseres medienes egen rolle, Gud forby. NTB gjentar for ørtende gang at Biden leder på meningsmålingene. Ikke på noe tidspunkt nevnes det hvordan meningsmålinger har slått feil, ikke minst da Trump beseiret Clinton. NTB gjengir aldri den amerikanske meningsmålingen der 77 prosent av republikanerne sier at de er ukomfortable med å si det de mener politisk, potensielt en kjempestor feilkilde for politiske målinger generelt.

06:00: «Trump har langt mindre penger på bok enn Biden før valginnspurten». Nei, så dæven? Har virkelig maktelitens foretrukne kandidat mest penger? Vi får ingen påminnelse om at Clinton hadde dobbelt så mye penger som Trump til valgkamp for fire år siden.

07:42 nevner NTB omsider at Twitter-sjefen stevnes for blokkeringen av New York Posts avslørende artikkel om Hunter Biden. Den første meldingen presiserer ikke hva artikkelen handlet om. Men den var angivelig «kontroversiell» og del av en «desinformasjonskampanje». NTB bruker alltid slike kodeord for å klassifisere informasjon. I overskriften er saken «omstridt». Det er imidlertid aldri omstridt eller kontroversielt dersom det fremsettes påstander som er ufordelaktige om Trump, ei heller om de er ubegrunnede.

08:41 får vi vite at Trump skal ha blitt advart om at Rudy Giuliani var «russernes nyttige idiot». Saken er fra Washington Post, og kildene er anonyme. At den samme avisen i årevis spredte grunnløse påstander om Trumps angivelige samrøre med russerne, får vi ikke høre. Ei heller at den er eid av Amazon-sjef Jeff Bezos, som i likhet med resten av Big Tech ikke kan fordra presidenten.

Det har vært en bra natt på jobben hos NTB. Man har også denne gangen klart å gi den norske offentligheten inntrykk av at Trump er en fæling som ingen fornuftige mennesker bør stemme på, og ingen europeere bør la seg inspirere av. Denne natten var på ingen måte unik, og øvelsen som er gjort her, kan gjøres hver eneste dag for den som orker. Det har gått i den samme duren i årevis, det er bare at meldingene kommer tettere nå i presidentvalgkampen.

Andre norske medier er på det samme kjøret. Nettavisen publiserer en kommentar der Fox News omtales som et «episenter for Trumps løgner». Vi får ingen eksempler, bare henvisninger til angivelige undersøkelser. Og i en nyhetssak gis ordet til Obama, som benekter at administrasjonen hans spionerte på Trump.

Hvordan omtrent halvparten av den amerikanske velgermassen kan foretrekke Trump, forblir et mysterium for den som lever i dette mentale universet. Men det universet er ikke noe godt sted å leve, for det påvirker en til å forholde seg til den amerikanske presidenten slik antisemitter forholder seg til Israel, eller psykopater til sine omgivelser. Veien er kort til å tenke at Trump-tilhengere må være foraktelige mennesker.

Faktum er at NTB og andre toneangivende norske mediers dekning av presidentvalgkampen i USA er så forutinntatt mot Trump at skjevheten gir assosiasjoner til mediene i Sovjetunionen. Forskjellen er at folk i Sovjetunionen visste at de ble fôret med villedende propaganda.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.