Medlemmer av Nasjonalgarden med Capitol Hill i bakgrunnen. Foto:  Andrew Harnik/AP/NTB

Soldatene som ble satt inn i Washington før innsettelsen 20. januar, blir værende i to måneder til. Tallet er tatt ned fra 27.000 til 5.700 i dag, og reduseres ytterligere til 2.300, men det militære nærværet setter likvel sitt preg på byen. Dét gjør også det to meter høye gjerdet rundt Kongressen. Den amerikanske hovedstaden ser ut som en by i unntakstilstand. Det vises til «trusler», men ingen får se dokumentasjon på hva de går ut på.

Kritikere tror Demokratene bruker 6. januar som et påskudd til å skape en hysterisk stemning. Pro-Biden-medier lekker hele tiden historier som bygger opp under følelsen av konspirasjon og fare.

4. mars påsto politiet at Qanon-tilhengere ville storme byen for å innsette Trump. Den sittende administrasjonen bruker Qanon som et påskudd. Bare man sier Qanon, er alt tillatt. Mediene var på plass med haugevis av journalister som ventet på «oppstanden». Men 4. mars kom og gikk uten at noe skjedde.

Penger er også en faktor: Utstasjoneringen har hittil kostet 430 millioner dollar. Pengene renner ut av offentlige kasser som en elv. Samtidig er grensen i sør åpnet, og over 100.000 strømmet over grensen i februar. Biden og hans folk nekter å si noe om krisen ved grensen.

Dekningen og retorikken blir ikke mer dempet av den grunn. NTB etterplaprer:

Tidligere onsdag advarte Capitol-politiet i Washington om at en militant gruppe planlegger å storme Kongressen på ny torsdag. Trusselen skal komme fra konspirasjonsteoretikerne i QAnon, som mener Donald Trump vender tilbake som USAs president 4. mars.

Standard for Demokratene de siste fire år er at de gjør alt det som de beskylder høyresiden for.

FBI publiserte tirsdag en ny overvåkningsvideo av mannen som plasserte rørbomber utenfor hovedkvarteret til Demokratene og Republikanerne 5. januar.

Bombene gikk ikke av og kan ha blitt plassert på de to stedene som en avledningsmanøver for å holde politiet unna Kongressen idet stormingen pågikk.

Men denne versjonen stemmer ikke med anklagen om at det var Trump som i sin tale 6. januar oppildnet og ispirerte tilhengerne til å storme Kongressen, med mindre man insinuerer en større og mørkere plan som Trump skulle vært innforstått med.

Medier som Washington Post lekker også slike historier:

Livvakten til Donald Trumps venn og rådgiver Roger Stone er blant to nye pågrepne i forbindelse med stormingen av Kongressen, ifølge FBI og amerikanske medier.

– Roberto Minuta oppførte seg aggressivt og truende mot politiet som voktet Kongressen, skriver FBI i rettsdokumenter.

Minuta voktet Roger Stone kun timer før opptøyene brøt ut 6. januar, ifølge New York Times. Stone var i Washington på dette tidspunktet, men nekter for å ha vært involvert i protestene.

Den andre pågrepne er Steve Sturgeon, som er siktet for å ha dyttet metallsperringer mot politifolk. (NTB 9. mars)

Det gjelder å knytte Trump til stormingen:

FBI har pågrepet en politisk utnevnt rådgiver fra Donald Trumps utenriksdepartement. 42-åringen anklages for å ha deltatt i stormingen av Kongressen.

42-åringen, som sa opp jobben i UD dagen før Trump gikk av som president, ble pågrepet torsdag, melder The Washington Post.

Han ventes å bli fremstilt for en domstol fredag. Så langt er over 300 personer pågrepet i forbindelse med angrepet på Kongressen 6. januar.

Den tidligere UD-ansatte ble pågrepet av FBI etter en gjennomgang av videoer fra angrepet, som skjedde mens de folkevalgte var i ferd med å sertifisere Joe Bidens valgseier.

42-åringen antas å være den første fra Trumps administrasjon som blir pågrepet i forbindelse med stormingen. (NTB)

FBIs problem er at den halvdelen av velgerne som stemte Trump, ikke lenger stoler på dem. De er blitt et politisk politi.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.