En mann holder en plakat med påskriftene «Q» og «WWG1WGA», en forkortelse for «Where we go one, we go all», under et Trump-møte i Las Vegas den 21. februar 2020. Foto: Patrick Fallon / Reuters / NTB scanpix.

NTB melder at Marjorie Taylor Greene og Lauren Boebert er valgt inn i den amerikanske Kongressen for Republikanerne, og fremhever i den forbindelse at begge er «tilhengere av den svært kompliserte og Trump-vennlige konspirasjonsteorien QAnon».

Som vanlig har ikke NTB klart for seg at QAnon ikke er én teori, men et digitalt fenomen som også omfatter konspirasjonsteorier.

Den intellektuelle latskapen i omgangen med dette fenomenet, som har fått politisk relevans, gjør at NTB og andre toneangivende medier nærmest på autopilot gjentar det samme refrenget hver gang:

Tilhengere av teorien hevder at president Donald Trump leder en hemmelig krig mot en global kult av Satan-dyrkende pedofile politikere og næringslivsfolk. Konspirasjonsteorien inneholder også en rekke antisemittiske elementer.

Det som kjennetegner dekningen, er at dette aldri ledsages av noen sitater fra Q eller dennes tilhengere, med kildereferanser til de digitale arenaene hvor de opererer. Det gis aldri noen klarhet i om teorien kommer fra Q selv, eller om noen av de ivrigste fortolkerne eller andre tilhengere spinner videre på det Q poster.

Såvidt vites forekommer det ikke pedofilianklager i det Q har postet til 4chan, 8chan eller 8kun. Slike anklager stod snarere sentralt i et annet digitalt fenomenet kalt Pizzagate. Dette anses gjerne som en forløper til QAnon, slik at Q skal hefte for hva Pizzagate måtte ha avstedkommet-

Det er altså ikke så lett å se hva som er den rykende pistolen her. Det er ganske sikkert mulig å spa opp en QAnon-tilhenger som har rettet pedofilianklager, men ville det egentlig være noe mer oppsiktsvekkende enn at venstreradikale skikkelser i det digitale universet retter de mest løgnaktige anklager mot sine politiske fiender?

Utvilsomt er det en dobbeltstandard ute og går her. For man lar alltid høyresiden hefte for de mest barokke tingene som blir sagt av dens tilhengere, mens venstresiden aldri trenger å svare for sine løse kanoner.

Ikke engang mediene som står på Demokratenes side trenger å svare for sine konspirasjonsteorier om Trump og Russland, ei heller trenger Demokratenes maktpersoner å svare for maktmisbruket de begikk som følge av disse konspirasjonsteoriene.

Men det får du aldri vite av NTB, NRK, Aftenposten eller VG.

Man får heller aldri problematisert de høyst reelle tingene som knytter folk på venstresiden til seksuell eksperimentlyst. Når QAnon er tema, er det som om øya til Epstein eller andre arenaer for bemerkelsesverdige seksuelle utskeielser aldri hadde eksistert.

Slik er journalistikken forfalt til ren propaganda. Og fenomenet kommer neppe til å avta etter det amerikanske presidentvalget.

Det er ikke bare halvparten av den amerikanske befolkningen som knapt har medier den kan anse som sine talerør. Også de som av og til ønsker å se tingene fra halve USAs synsvinkel, leter forgjeves etter informasjonskilder hvor disse menneskene portretteres som noe annet enn deplorables.

 

 

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.