En mann holder en plakat med påskriftene «Q» og «WWG1WGA», en forkortelse for «Where we go one, we go all», under et Trump-møte i Las Vegas den 21. februar 2020. Foto: Patrick Fallon / Reuters / NTB scanpix.

De som følger godt med på USA, kan vanskelig ha unngått å legge merke til det digitale fenomenet Q, som har tatt Trumps side i kulturkrigen med makteliten, omtalt som the deep state.

De anonyme organisatorene opererer både fra et eget nettsted og via andre kanaler, hvor de med sine tilhengeres hjelp poster oppdateringer som er ment til å kaste lys over kulturkrigens gang på en måte som er fordelaktig for presidenten.

Denne bevegelsen, kalt QAnon, blir gjerne kategorisk avfeid som høyreradikale konspirasjonsteoretikere og diskreditert på andre måter i toneangivende medier. Problemet er bare at disse mediene selv deltar i kulturkrigen, hvor det etterhvert som Obamagate rulles opp er blitt stadig vanskeligere å bortforklare den dype staten.

Nå tar dette sammenstøtet en viktig ny vending: Twitter har i dag kunngjort at selskapet går til aksjon mot QAnon.

Twitter bannlyser 7000 QAnon-kontoer og begrenser 150.000 andre, som angivelig deltar i tiltagende sjikane av president Trumps motstandere, skriver NBC News. QAnon klassifiseres i denne sammenheng som «koordinerte skadelige aktiviteter».

The spokesperson said that while the targeted enforcement fell under Twitter’s existing platform manipulation rules, its classification of QAnon material and behavior as coordinated harmful activity was a new designation. The spokesperson said Twitter was acting now because of rising harm associated with the conspiracy theory.

Her ligger ironien i tykke lag, all den tid Trumps motstandere i politikken, myndighetene, mediene og teknologiselskapene i årevis har detonert «koordinerte skadelige» bomber av desinformasjon om presidenten.

Når Twitter går til krig mot Q, og med det tilspisser maktkampen i USA, vil det uunngåelig øke oppmerksomheten omkring denne nettbaserte bevegelsen. Informasjonen derfra er av vekslende kvalitet, men flere poster peker i retning av at Q har svært innflytelsesrike og velinformerte kilder.

Donald Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn har omtalt bevegelsen som en «hær av digitale soldater», og dette eksemplet på anerkjennelse blant fremtredede republikanere er ikke unikt.

Q-fenomenet og kampen mot det er vanskelig å få grep om med mindre man er rede til å gjøre egne undersøkelser og stole på egen kritisk sans. Men dette gjelder i stadig større grad alt som gjelder USA.

Det er da også i praksis blitt umulig å bruke tradisjonelle medier til å holde seg orientert om amerikansk politikk. Det gjelder ikke minst vårt eget land, hvor NRK, TV2, NTB, Aftenposten og andre kjører anti-Trump-propaganda på full guffe fra morgen til kveld.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.