YouTube gjør ikke noe som ikke Googles leder Sundar Pichai har godjent. Foto: Beck Diefenbach/Reuters/Scanpix

Google-eide YouTube har suspendert Trumps mulighet til å opplaste nytt materiale i en uke, og fjernet muligheten for kommentarer, med henvisning til faren for vold.

Hvis YouTube gjør som Twitter, blir midlertidig suspensjon etterfulgt av permanent utestengelse.

YouTube said Tuesday it had removed new content from President Trump’s official channel and will prevent videos from being uploaded for a minimum of a week.

The company, which is owned by Google, said the decision was made «After review, and in light of concerns about the ongoing potential for violence» in the wake of a pro-Trump riot that breached the U.S. Capitol on Jan. 6.

Henvisningen til faren for vold brukes nå som en blanco-fullmakt til å sensurere og utestenge folk fra nettet.

«Given the ongoing concerns about violence, we will also be indefinitely disabling comments on President Trump’s channel, as we’ve done to other channels where there are safety concerns found in the comments section,» YouTube added.

Big Tech foretar en masseutrenskning av kontoer uten at det finnes noe organ som overprøver deres avgjørelse. Det finnes ingen tilsvarende utrenskning av venstresiden.

YouTube suspends Trump’s ability to upload content indefinitely

Å spre noe som Twitter kaller konspirasjonsteorier er grunn god nok til å bli suspendert eller utestengt fra Twitter.

Twitter on Monday said they have suspended more than 70,000 accounts since Friday that were engaged in sharing «harmful QAnon-associated content,» which they say were dedicated to «the propagation of this conspiracy theory» across the platform.

Masseutrenskningen begynte fredag 8. januar:

«Given the violent events in Washington, DC, and increased risk of harm, we began permanently suspending thousands of accounts that were primarily dedicated to sharing QAnon content on Friday afternoon,» Twitter said Monday.

Big Tech gjør ingen forskjell på tidslinje og kausallinje: At noe skjer etter hverandre i tid, betyr ikke at det er en årsakskjede. Når Trumps tale er gjort til utløsende årsak for invasjonen av Capitol Hill, kan man bruke den hypotetiske muligheten for gjentakelser til å legitimere å fjerne hvem man vil fra nettet.

 

«Given the violent events in Washington, DC, and increased risk of harm, we began permanently suspending thousands of accounts that were primarily dedicated to sharing QAnon content on Friday afternoon,» Twitter said Monday.

Begrepet «skadelig» brukes som begrunnelse. I en politisk sammenheng er det meningsløst. Medier over hele Vesten bruker QAnon som et stikkord for utestengelse, uten å legge frem bevis for at QAnon er farlig. Dette er stikk i strid med liberale prinsipper og rettsstatsprinsipper. Big Tech kan gjøre som de vil.

«These accounts were engaged in sharing harmful QAnon-associated content at scale and were primarily dedicated to the propagation of this conspiracy theory across the service.»

Det er ikke lov å diskutere valget

Twitter reagerer med suspensjon eller utestengelse på brukere som trekker valget i tvil.

Twitter, on Monday, also said that they have updated their Civic Integrity policy to «aggressively increase our enforcement action» on misleading and false claims surrounding the 2020 presidential election, which «has been the basis for incitement to violence around the country.»

Twitter warned that repeated violations of the policy, including repeated sharing of tweets that receive warning labels, can result in permanent suspension.

Flynn er ute

En av dem som er avskiltet, er tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Han har bidratt til «skadelige samtaler». Hva er en skadelig samtale?

Begrunnelsene er generelle og fortolker andres budskap. Det påstås at Flynns tweets «were related to QAnon and calls to violence».

Ron Watkins er også ute. Han startet 4chan, som var en kommunikasjonsplattform uten filter.

Watkins is the head of the website 8kun, which had been named 8chan, and hosts posts about the QAnon conspiracy theory.

Fox News presenterer QAnon slik:

QAnon is a conspiracy theory centered on the baseless belief that President Trump is waging a secret campaign against enemies in the «deep state» and a child sex trafficking ring run by global elites who are satanic pedophiles and cannibals.

QAnon er bygget opp som en busemann mediene slipper å gjøre rede for. De viser bare til busemannen og kan kalle antagelser og påstander for grunnløse. Dette er ikke journalistikk.

Yuppies

QAnon er mye teater. De minner om hippier som ble politiske på 70-tallet og kalte seg yuppies. De havnet også i konflikt med myndighetene.

The conspiracy theory emerged on a 4chan message board in late 2017 but has crept into mainstream politics. QAnon followers have appeared at Trump’s rallies wearing clothes and hats with QAnon symbols and slogans.

Trump ute av Twitter

Twitter fjernet fredag Trump fra plattformen som han gjorde berømt. Begrunnelsen er interessant. Twitter sier det er diskusjonen rundt tweetene og «kontekst» som utløser utelukkelsen. Dette er noe av den samme tankegangen som gjorde seg gjeldende etter 22. juli: Ord er handling. Det er mottakeren som både tolker et budskap og har maktmidler til å reagere, helt uavhengig av appellinstans.

«After close review of recent Tweets from the @realDonaldTrump account and the context around them — specifically how they are being received and interpreted on and off Twitter — we have permanently suspended the account due to the risk of further incitement of violence,» the company wrote in a blog post.

Trump sendte deretter ut tre meldinger på den offisielle #POTUS-kontoren, men også disse ble fjernet.

Kontoen tilhører Det hvite hus og vil bli overtatt av Biden. Han blir neppe utestengt.

 

Twitter suspends more than 70,000 QAnon-linked accounts, resulting in ‘changes in follower count’ for some

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.