Trump på pressekonferansen i Det hvite hus onsdag 19. august: Når dette landet har gått nedenom kommer resten av verden til å følge etter. Foto: Tom Brenner/Reuters/Scanpix

Facebook har slettet hundrevis av kontoer assosiert med fenomenet QAnon med henvisning til at de representerer en trussel mot offentlig sikkerhet. Det er mange som har fått den beskrivelsen, herunder leger som forteller om hydroksyklorokin. Men Big Tech og anti-Trump-medier har en merkelapp på QAnaon: «far right conspiracy». Med det mener de grupper som forsøker å avdekke den dype staten.

The company removed more than 790 Groups, 100 Pages and 1,500 ads tied to QAnon from Facebook as a result. The company also added restrictions to over 1,950 QAnon Groups and 440 Pages on Facebook and more than 10,000 accounts on Instagram, its photo-sharing app, which block them from running ads or appearing in search results.

Bloomberg er ikke interessert i å gå nærmere inn i materien, men avskriver QAnon.

Facebook didn’t ban QAnon entirely. The group spreads misinformation related to what participants call a “deep state” conspiracy against U.S. President Donald Trump, claiming he is fighting a cabal of government

Men Bloomberg har en interessant opplysning som enhver journalist verdig betegnelsen ville stusset over og kanskje forfulgt: Siden det første masseslaktet av QAnon i mai har følgerskaren bare økt.

Twitter banned thousands of QAnon accounts in July. Facebook took its first action against QAnon-associated Groups in May, but the beliefs have only proliferated on the social network since then. NBC News reported this month that an internal investigation at Facebook found thousands of Groups and Pages with millions of members and followers associated with QAnon.

Antifa også slettet

Interessant nok sier Facebook at det også har fjernet tusen kontoer knyttet til Antifa.

Facebook said it also removed more than 1,000 Pages and Groups for being “militia organizations and those encouraging riots,” some of which are linked to the far-left Antifa movement.

Ifølge anti-Trump-medier og Demokratene er Antifa en fantasi på høyresiden.

Trump om QAnon

Trump ble spurt om sitt syn på QAnon onsdag og ga et treffende svar. Journalistene forsøker å sette ham fast, de har stemplet QAnon som konspirasjoner. Samtidig trykker QAnon ham til sitt bryst. Hva mener Trump om det?

Trump’s exchange with a reporter came during a press conference on Wednesday, hours before the third night of the Democratic National Convention (DNC).

“The crux of the [QAnon] theory is this belief that you are secretly saving the world from this Satanic cult of pedophiles and cannibals. Does that sound like something you are behind?” the reporter asked.

“Well I haven’t heard that,” Trump said. “Is that supposed to be a bad thing or a good thing?”

Trump viser sitt mesterlige håndtering av reportere som ikke er interessert i svar, men i å sette ham fast og kompromitterre ham. Han kan spillet.

“If I can help save the world from problems, I’m willing to do it. I’m willing to put myself out there,” he added. “And we are actually. We are saving the world from a radical left philosophy that will destroy this country, and when this country is gone the rest of the world will follow.”

Og der la Trump ballen hvor den hører hjemme: Ved døren til venstresiden dvs. Demokratene. Det er de som brenner ned Amerika, ikke QAnon. Likevel hausser mediene det opp til noe farlig.

Trump sier også at det er mye han ikke kjenner til bunns, han kan ikke stå ansvarlig for alt og alle som trykker ham til sitt bryst. Det er innlysende.

Document ser også nærmere på QAnon-fenomenet, som kanskje er mer komplekst enn det Bloomberg og andre gir inntrykk av.

Til og med Dailycaller.com forsøker å klistre QAnon til Trump. Reporteren Anders Hagstrøm skriver:

Trump has increasingly associated himself with the QAnon conspiracy after tweeting about a Georgia candidate who has endorsed the idea in the past.

Hvorfor? Fordi Trump har uttalte seg rosende om en kongresskandidat som har sagt noe positivt om QAnon en gang i fortiden. Det er slik mediene opererer. Du skal være din brors vokter.

The candidate, Marjorie Taylor Greene, is running for Georgia’s 14th Congressional District and has been endorsed by President Donald Trump. Videos from 2018 and 2019 show her openly endorsing QAnon, disparaging black Americans and Jews, as well as claiming there is no evidence a “so-called plane crashed into the Pentagon” on 9/11.

Greene disavowed her belief in the conspiracy earlier this week, saying the videos no longer represent her views.

“No, it doesn’t represent me,” she told Fox News. “But I don’t expect a lot of the left-leaning media to change their stance. I think they’re going to continue to attack me because they actually do see me as someone who’s unapologetically conservative. And I won’t back down on my beliefs and my values.”

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.