Trump og Apple-sjef Tim Cook møtte hverandre da Trump besøkte en Apple-fabrikk i Austin, Texas. 20. november 2019. Forholddet mellom dem var ikke avslappet. Apple har i realiteten vært del av en allianse mot ikke bare Trump, men hele den bevegelsen han har stilt seg i spissen for. Store deler av Republikanerne i Kongressen er også på Big Techs side. Trump har grunn til å se morsk ut. Foto: Evan Vucci/AP/Scanpix

Ved å følge Google og utestenge Parler fra sine app-plattformer, har Apple vist at de vil diktere hvem som får operere på nett. Parler ga før helgen beskjed om at hvis de også ble utestengt fra Apple, ville de ikke kunne fungere. Big Tech har skaffet seg monopol.

Trump ble natt til fredag permanent utestengt fra Twitter. Mange andre, med titusenvis av følgere, har fått sine kontoer slettet.

En kjent kommentator på høyresiden, Liza Booth, spør: Det begynner med sosiale medier, men hvor ender det?

I det nye orwellianske språket brukes formuleringer som «trusler mot folks sikkerhet». Det kan bety hva som helst.

«Parler has not taken adequate measures to address the proliferation of these threats to people’s safety. We have suspended Parler from the App Store until they resolve these issues,» said Apple in a statement on Saturday.

Utrenskningen som  Big Tech har begynt på for lenge siden, har eskalert. Nå vil de også diktere en konkurrent. Folk har flyktet fra Facebook og Twitter til Parler. Men Apple og Google vil kontrollere også deres operative felt. De skal følge Apple og Googles retningslinjer. Da vil konservative bli utestengt fra nettet.

Big Tech sier ikke dette eksplisitt, men målet har vært tydelig lenge. Det er høyresiden som rammes.

Big Tech forsøker ikke lenger å skjule sin maktvilje, men innhyller den i vage, fine formuleringer:

In its letter to Parler, the tech giant claimed that the “processes Parler has put in place to moderate or prevent the spread of dangerous and illegal content have proved insufficient.”

“We have determined that the measures you describe are inadequate to address the proliferation of dangerous and objectionable content on your app,” said Apple.

Apple went on to say that while it believes there is no perfect way to crack down on free speech, all apps are “required to have robust content moderation plans in place.”

Kravet om at en sosial plattform skal moderere innholdet etter konkurrentens retningslinjer, faller på sin egen urimelighet. En slik moderasjon er et spørsmål for domstolene.

Men ikke for Big Tech: Under den såkalte Section 230 er Big Tech fritatt for redaksjonelt ansvar for innholdet de formidler. Derfor kan de ikke dras for retten for det de formidler.

Big Tech har kunnet sensurere og fjerne konservativt innhold uten at de det går ut over, har mulighet for å bringe sin sak inn for domstolene. First Amendment – ytringsfriheten – er overtatt av Big Tech. De bestemmer hvem som får bruke den – og hvordan. Selv er de fritatt for ansvar.

Det var dette Trump ville ha en slutt på da han hektet på opphevelse av Section 230 som en del av forsvarsbudsjettet. Men begge kamre overkjørte hans veto.

Big Tech har stor innflytelse på Kongressen. Det at Republikanerne hadde flertall i to år uten å gjøre noe med Big Techs makt, er en av de ting som har undergravd tilliten til partiet. De har det i munnen, men når det kommer til stykket, gjør de ingenting.

Nå vil Apple og Google bruke sitt monopol til å tukte en konkurrent. Hvis Parler skulle bruke samme standarder som Big Tech, ville det ikke være noe sted for konservative. Apple og Google har i virkeligheten overtatt politikernes rolle.

Nå har Biden gått ut og kalt Trumps tilhengere for «domestic terrorists». Når Apple sier at Parler er brukt av hans tilhengere til å kommunisere, så gir svaret seg selv: Steng det ned.

Alliansen mellom Demokratene og Big Tech har gitt seg selv carte blanche til å stenge ned og utelukke alt og alle som ikke danser etter deres pipe.

Det kalles et kupp, det første i den digitale tidsalder, og det skjedde i USA, i Silicon Valley, hvor tech-industrien oppsto.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.