I Dagsnytt 18 mandag erklærte en stortings­representant for Høyre i Vestfold at hun synes mediene må skremme mer om klimaet. Det blir for mye gladsaker om fint sommervær. Vi presiserer: Vedkommende er ikke fra MDG. Hun er fra partiet som kaller seg Høyre.

Av og til tror man knapt det man ser på norsk TV. Mandagens utgave av Dagsnytt 18 fikk antagelig mange nordmenn til å måpe. Her så man stortings­representant Lene Westgaard-Halle fra Høyre i Vestfold hudflette norske medier for å bringe gladsaker om sol og sommer. Etter hennes syn bør man heller snakke om «Den Store Klimakrisen» som det fine været visstnok er et uttrykk for. Man må skremme mer, rett og slett. Hun vil ha mer en målrettet og enhetlig presse, noe mange vil definere som propaganda.

«VG og NRK verst»

Lene Westgaard-Halle har særlig blitt provosert av VG og NRK, som har hatt mange saker om fint vær rundt om i landet. Det har vært litt for lite av de dystre perspektivene, mener hun.

«Det er ingen problematisering eller reell substans», sier hun, og ser antagelig for seg at det et utsagn som gir mening for seerne.

Hun kommer så inn på at været fra år til år ikke nødvendigvis er et uttrykk for klimaet, det er naturlig med variasjoner. Jaha?

«Men det kunne vært interessant å se målinger over 30-årsperioder», sier hun, åpenbart i den tro at det vil styrke hennes krisevisjoner. Men ved å studere en rekke slike perioder tilbake i tid, vil hun finne ut at været har variert som det gjør i dag. Det har vært varme perioder, kalde perioder, og perioder midt imellom. Når det går fra en type klima til en annen, vil det alltid være en «tendens».

En slik statistisk gjennom­gang av klimaet kan nok være nyttig både for henne og andre som ikke ser ut til å tynges av særlig kunnskap om det emnet de stadig uttaler seg høylytt og bombastisk om. «Slagord­basert kunnskap» kan være et dekkende uttrykk for hva et flertall av norske politikere faktisk vet om temaet.

Men Westgaard-Halle finner heldigvis noen medier som deler hennes ønske om formidling av den kommende dommedagen.

«Dagbladet er blitt en ganske god klimaavis etter hvert», opplyser hun. Kjærlighets­erklæringen til Dagbladet er muligens et uttrykk for hvor partiet Høyre nå er på vei i det politiske landskapet? Det bør være verdt å merke seg for en del velgere før høstens valg.

Hun roser dog NRK for den store serien om klimaet. Dette er en produksjon så manipulativ og blottet for nyanserende perspektiver at den setter nye standarder for politisk propaganda. Mange vil kalle det et skrekk­eksempel på hvordan saklig folke­opplysning ikke skal bedrives.

Men serien er «fantastisk» i Lene Westgaard-Halles øyne. For henne har det åpenbart aldri vært noe poeng å se en sak fra flere sider. Det holder da lenge med én side?

«Jeg opplever at VG henger litt etter. Jeg savner saker som klima­tips i sommer­varmen», sier hun.

Hm? Man kan et øyeblikk lure om det hele er et ironisk stunt i regi av Høyre, som et frekt pek mot fanatikerne i MDG og SV. Men nei, det er faktisk et seriøst utspill fra partiet Høyre i 2019. Det er på det nivået man er, nå.

«Må være lov å spre glede»

I studio er også Hanne Skartveit fra VG, og hun kan oppskrifts­messig love at VG tar klima­endringene på alvor, og vil «sette mer folk på saken fremover». Men hun mener det må være lov å spre glede over sommer og sol, og virker for øvrig litt satt ut av denne debatten.

Trolig synes hun det er underlig å bli stilt til veggs for manglende klima­saker, når VG dag ut og dag inn i årevis har servert en klima­journalistikk som nærmest har vært en avskrift av brosjyrer fra MDG og andre fanatikere. Hva må til, spør hun seg kanskje.

NRK er representert ved Espen Olsen Langfeldt, redaktør i nyhets­divisjonen. Han synes i likhet med Skartveit at man må få glede seg over sommer­været. Også han virker forbauset over det merkelige utspillet fra Westgaard-Halle.

«Værjournalistikk er bra fordi det setter fokus på klimaet», sier han, og er fornuftig nok opptatt av at det er forskjell på vær og klima.

NRKs amatør­messige ensidighet

Som «ekspert» i denne tilnærmet absurde debatten har NRK innkalt forsker og klima­aktivist Rasmus Benestad fra Meteorologisk institutt. Han hevder skråsikkert at det pågår menneske­skapte klima­endringer. Derom hersker visst ingen tvil, skjønner vi.

Man kan si at «en viten­skaps­mann uten tvil i sitt sinn er ingen viten­skaps­mann». Men det gjelder åpenbart ikke innen den såkalte klima­forskningen. Der er påstand = sannhet, og det er trolig grunnen til at mange mener dagens klima­forskning har fint lite med reell vitenskap å gjøre. Det handler mer om en blanding av kommersielt orientert bestillings­virksomhet og ren demagogi.

Hvorfor i all verden kommer ingen i NRK på at man bør innkalle eksperter som mener noe annet enn Benestad om dette?  For det er faktisk mange av dem, med en kompetanse som faglig sett går utenpå hva man finner i Benestads ekko­kammer. Men forskeren Rasmus Benestad «vet best», og da er det ikke nødvendig for NRK å høre andre syn. Hva skal man vel med en åpen og redelig debatt?

Som sin siste appell får stortings­representant Lene Westgaard-Halle gi uttrykk for at det er positivt at VG og NRK «har tenkt å satse mer» på å spre et dystert klima­budskap fremover.

«Jeg håper på en fakta­basert klima­debatt», sier hun, tydeligvis uten å ane ironien i sitt eget utsagn.

Hva skal man si om Høyres sommer­utspill fra solfylte Vestfold?

 

Forhåndbestill Sir Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her!