Sakset/Fra hofta

Når NRK Dagsnytt 18 skal diskutere issmelting på Grønland, er det nok med én deltaker i studio. Vedkommende kan så holde et foredrag uten motforestillinger. NRKs dekning av dette temaet har lite med journalistikk eller debatt å gjøre. Det minner om propaganda.

I NRK gjør man sitt beste for å spre frykt grunnet klimaet. Jo mer frykt, angst, redsel som kan plantes i befolkningen, jo bedre, synes å være den merkelige målsetningen. I NRKs naturvitenskapelige verdensbilde blir nemlig alt bare verre og verre, dag for dag. Seerne skal forledes til å tro at kloden står på randen til undergang. Apokalypsen er nær, man har til og med begynt å tidfeste det med årstall. Nå mangler det bare dato og klokkeslett, slik bl.a. Jehovas vitner har holdt på med ved enkelte anledninger.

Ingen hemninger. Ingen kritiske spørsmål

Dagsnytt 18 er en arena som står sentralt i NRKs mer og mer hysteriske fryktkampanje. Selv om Dagsnytt 18 omtales som et debattprogram, har man for lengst sluttet med reell debatt om klimaet. Nå er det ren foredragsvirksomhet det dreier seg om. Til studio inviteres kun mennesker med de meninger NRK ønsker å formidle, nemlig dystre dommedagsprofetier. I studio får disse nøye utvalgte deltakerne fritt opptre uten debatt, uten motforestillinger og helt uten kritiske spørsmål fra programlederne. Mest av alt minner det om en slags religiøs seanse.

«Det betyr at havet stiger»

For å «debattere» klimaet fredag 9.8, hadde Dagsnytt 18 invitert Klimaforsker Eystein Jansen fra Bjerknessenteret. Hans syn på klimaet er selvsagt i tråd med de gjengse alarmist-oppfatningene, ellers ville han ikke hatt noen jobb å gå til neste uke. Det er slik virkeligheten er for forskere og andre ansatte i virksomheter som arbeider med disse sakene.

Jobben deres går kort og godt ut på å konstruere stadig nye «bevis» for en konklusjon noen politikere trakk på 1990-tallet. Dessuten må de med jevne mellomrom levere nye, kreative bortforklaringer på hvorfor naturen ikke utvikler seg slik de selv har spådd. Hvor ble det av den voldsomme havstigningen? Hvorfor smeltet ikke all isen som det ble spådd? Hvorfor er det i dag flere isbjørner,  de skulle jo alle vært døde nå? Eksemplene står i kø.

For seriøse vitenskapsfolk er dette selvsagt uholdbare premisser å arbeide under. Derfor har en rekke profilerte personer trukket seg fra jobber i institusjoner involvert i klimamisjoneringen.

Men andre igjen ser seg best tjent med å formidle den «informasjon» som forventes, og de inviteres jevnlig til bl.a. Dagsnytt 18. En av disse er Eystein Jansen, klimaforsker ved Bjerknesinstituttet. Han kan som forventet bekrefte at isen på Grønland smelter som bare det, at dette er virkelig alvorlig osv.

Oj, oj, da er det vel krise?   

«Dette høres utrolig voldsomt ut», sier en «bekymret» programleder Sigrid Sollund. Hun gjør sitt beste for å skape den rette krisestemningen, og fyrer av ledende spørsmål på rekke og rad.

«Hvor viktig er isen på Grønland for den havstigningen vi har sett?», spør Sollund, med alvorlig mine.

Hun presiserer ikke hvilken havstigning det er snakk om. Det er kanskje like greit, i og med at havet stiger like mye/lite nå som det har gjort i uminnelige tider, nemlig ca. 20 cm per hundre år. Tallet bekreftes av klimaforskeren i studio. Men han hevder at det «akselererer», uten å spesifisere nærmere. Det ville nemlig blitt svært vrient. Utsagnet om «havstigning» blir dermed hengende som nok et udokumentert og i beste fall omstridt «faktum» av den typen NRK daglig serverer sine seere.

Et viktig premiss for dagens innslag var ellers påstander om uvanlig varme på Grønland. Det blir fastslått som nok et «faktum», til tross for at påstanden nylig (per 8. august) er avvist av det danske meteorologiske institutt, DMI som påpeker at dette er resultat av feilmålinger. Både Eystein Jansen og NRK kan med fordel oppdatere seg i så måte. Hva med å lage en ny sending der man korrigerer det som ble så feilaktig presentert i sendingen?

 Panikken uteblir i studio

Det merkes at Eystein Jansen faktisk virker litt uentusiastisk. Han jatter selvsagt med, sier delvis det programlederen legger opp til. Men kroppsspråk og tonefall gir et inntrykk av at Jansen ikke trives helt i rollen som sprellemann i NRKs banale prosjekt for å spre panikk. Han drar på ordene, nøler. Innimellom de forventede skremslene, legger han til og med inn små, knapt hørbare forbehold:

« …men vi må huske på at Grønland er en veldig stor øy, det er veldig mye is der», nærmest hvisker han.

«…. vi må også huske på at om vinteren snør det, og da legger isen på seg igjen… », sier han forsiktig.

Han får i tillegg mumlet noe om at det dreier seg om hundreårsperspektiver, altså ikke en umiddelbart forestående situasjon slik programlederen febrilsk prøver å skape inntrykk av.

Klimaforsker Jansen leverer rett og slett ikke helt som bestilt. Det blir noe halvhjertet over hans bidrag til skremslene. Sigrid Sollund gir derfor enda mer gass, for å holde angstnivået oppe i sendingen. Men den gode, dirrende panikkstemningen i studio uteblir denne fredagen.

Avslutningsvis forsøker så Sollund å skape en kobling mellom «klimagassutslippene» og at isen smelter på Grønland. Det har selvsagt vært målet med hele innslaget. Eystein Jansen er enig i at det er en sammenheng, det skulle jo tatt seg ut som han hadde våget å uttrykke snev av tvil om det. Men heller ikke på dette punktet får han seg til å tegne det dramatiske bildet programlederen nok hadde håpet på. Det hele blir litt hengende i luften, som en dvask værballong.

Programleder Sollund virker ikke fornøyd med oppnådd skremselsfaktor i dagens klima-innslag. Hun prøver å rette opp inntrykket med en mollstemt oppsummering, der hun understreker at dette ikke har vært noe «lystig budskap».

Er det dette nivået man klarer å levere?

Men sant å si ble «budskapet» først og fremst nok en påminnelse om journalistikkens forfall på Marienlyst. Er det virkelig dette nivået man klarer å levere for 5 milliarder kroner årlig?

Når skal bevilgende myndigheter sette kritisk søkelys på hva denne kanalen egentlig holder på med?

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.