Debatt i NRK: Kun venstresiden er med. Foto: Skjermbilde, NRK.  

Når statsbudsjettet debatteres, bør det være en selvfølge å ha med både borgerlig og rødgrønn blokk. Men ikke for NRK, der holder det lenge at venstresiden slipper til.

Nå som landet har fått rødgrønn regjering, behøver ikke NRK lenger å late som om de er noe annet enn et rent talerør for venstresiden.

Det inntrykket får man i hvert fall av hvordan debattprogrammet Dagsnytt 18 opptrer.

I mandagens debatt om den rødgrønne regjeringens statsbudsjett presterte denne redaksjonen å ha med kun partier på venstresiden: Her var de to regjeringspartnerne Ap og Sp, pluss deres røde støttespiller SV. I tillegg hadde man med kommunistpartiet Rødt, som fikk rollen som «opposisjon».

Ikke en eneste person fra borgerlig side var til stede. Ingen fra den nylig avgåtte Solberg-regjeringen (H, V, KrF), som har laget det førsteutkastet Støre-regjeringen har bygget sitt nye budsjett på, og heller ingen fra FrP.

Når et så grunnleggende politisk spørsmål skal diskuteres, har NRK kun plass til venstresiden. Man tror knapt det er mulig.

Debatten dreide seg da også i stor grad om hvordan budsjettet ivaretar rødgrønne kjernesaker, knyttet til blant annet «forskjeller», mer skatt til de «rike» (i praksis alle med jobb og normal inntekt), og selvsagt klima. Det gikk stort sett ut på at SV og Rødt kritiserte AP/Sp for ikke å være røde nok.

Borgerlige perspektiver var helt borte, og ble heller ikke etterlyst av programleder Sigrid Sollund. Hun hadde mer enn nok med å smile og nikke til sine venstrevridde favorittgjester.

Denne typen nesten parodiske forestillinger gir uansett Sollund svært lite å være stolt av som journalist.

Dessverre hjalp det lite at NRKs nøkterne og solide kommentator Lars Nehru Sand var til stede og ga sine synspunkter på prosessen og partidynamikken. Det ivaretok ikke den manglende balansen.

Det tok ikke lang tid før det kom reaksjoner på denne karikaturen av en debatt. FrPs nestleder Ketil Solvik-Olsen ga følgende Facebook-oppsummering av det man var vitne til:

I NRK Dagsnytt18 diskuteres dagens budsjettenighet mellom Ap, Sp og SV. Eneste opposisjonsparti i studio er Rødt! Er dét hva NRK mener er et balansert panel?? Jeg er ikke imponert!

I kommentarfeltet får han mye støtte, blant annet skrives det:

Det er jo tross alt NRKs regjering, da. Så da var det nok helt uinteressant å ta inn noen som hadde stilt kritiske spørsmål.

En annen skriver:

Helt som forventa. Alle på samme lag. Både partiene og de som intervjuer dem.

Dette kan uansett ha vært en forsmak på den enda mer venstrevridde utgaven av NRK som nasjonen vil få servert de neste årene, når kulturministeren er fra rødgrønn side. Siste rest av objektivitet kan være på vei ut vinduet.

I en slik situasjon vil mange med bitterhet tenke på at landet faktisk har hatt borgerlig styre i åtte år, der regjeringen hadde alle muligheter til å rydde grundig opp i den ukulturen som sitter som mugg i veggene i NRK.

Også Ketil Solvik-Olsens FrP var med i den borgerlige regjeringen som fra 2013 unnlot å gjøre noe med et mer eller mindre havarert NRK.

Aller mest ubegripelig er det at SV-mannen Thor Gjermund Eriksen fikk fornyet åremål som NRK-sjef i 2018, under Solberg-regjeringen.

For mange vil det være den handlingen (eller mangelen på handling) som kanskje i aller størst grad karakteriserer Erna Solbergs regjering.

Les også: 

Prøver å «motbevise» at NRK er venstrevridd, lykkes ikke spesielt godt

Julegavetips! Bestill den nye utgivelsen fra Document Forlag:
Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!


Bestill også:

Kjøp Kents bok her!

Bestill høstens store boknyhet:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.