Ketil Solvik-Olsen og Knut Arild Hareide. Foto: Nina Aldin Thune og Mona Høvset / Wikimedia Commons.

Ketil Solvik-Olsen (Frp) anklager Knut Arild Hareide (KrF) for historieforfalskning og løgn mot statsminister Erna Solberg og velgerne.

I en ny bok som kommer ut denne uken går tidligere Frp-nestleder Solvik-Olsen knallhardt ut mot den tidligere KrF-lederen, skriver TV2, og siterer fra boken:

«Jeg kan akseptere at Hareide ombestemte seg og valgte en annen side. Mitt ankepunkt er hans fortelling, som jeg mener er falsk».

Kuvendingen

I 2017 gikk både Frp, KrF og Venstre til valg på at Erna Solberg burde fortsette som statsminister. Ett år senere snudde Hareide og ville samarbeide med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Solvik-Olsen mener Hareide hadde planlagt at KrF skulle gå til venstresiden allerede før valget i 2017.

– Han lurte Erna Solberg i de løftene han hadde gitt til henne. Han lurte mange velgere når han pekte på Erna, når han åpenbart ikke hadde noe intensjon eller ønske om at det skulle bli det endelige resultatet. Det er mange som har grunn til å følge seg lurt. Jeg synes det hadde vært mye ryddigere om han før valget i 2017 hadde sagt at han ville noe annet. Nå lurte han både sitt parti og velgerne, sier Solvik-Olsen til TV 2.

– Uærlig dobbeltspill

Solvik-Olsen sier at Knut Arild Hareide drev et uærlig spill, et åpenbart dobbeltspill. Det hadde vært greit om KrF hadde valgt en annen side, mener han, men sier Hareide lurte velgerne og partiet sitt, og laget et unødvendig fiendebilde mot Fremskrittspartiet.

«Er jeg sår over det Hareide sa? Ja, absolutt. Og jeg mener han bidro til å skape et hardere debattklima, fordi han legitimerte sterkt hvordan man omtaler en politisk motstander. At Rødt snakker slik, er ikke noe nytt. At KrF gjør det, flytter barrierer», skriver Ketil Solvik-Olsen i boken.

Hareide var klar til å gå i regjering i 2013, men hevdet i 2018 at de dengang hadde konkludert med det motsatte. Det er rett og slett historieforfalskning, sier Solvik-Olsen:

– Det er greit at han endret oppfatning, men det er ikke greit at han lyver om fortiden.

Hareide avviser dobbeltspill

Knut Arild Hareide mener Solvik-Olsen sine påstander om dobbeltspill ikke stemmer.

– Det er ikke riktig og alle vet at i 2017 sa KrF tydelig nei til å sitte i regjering med Fremskrittspartiet.

Han avviser at det var et uærlig spill at han før 2017 pekte på Erna Solberg som statsminister, men endte opp med Jonas Gahr Støre.

– Vi var veldig tydelig og ønsket Erna Solberg, men den regjeringen bestod av sentrum og partiet Høyre. Jeg sa at hvis Erna Solberg ikke velger oss, men Frp som hun gjorde, kan ikke vi garantere for henne som statsminister.

Hareide har varslet at han forlater rikspolitikken i 2021.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!