Fremskrittspartiets nestleder Ketil Solvik-Olsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

FrPs nestleder Ketil Solvik-Olsen raser mot strømprisene, og fyrer løs mot det han mener er et handlingslammet Senterparti.

Tidligere samferdselsminister og nåværende FrP-nestleder Ketil Solvik-Olsen er sterkt kritisk til hvordan den nye rødgrønne regjeringen håndterer energipolitikken, og særlig den nåværende strømsituasjonen med skyhøye priser.

I flere innlegg på sin Facebook-side har han gått til frontalangrep på det han oppfatter som tafatt og viljeløs opptreden fra de to rødgrønne regjeringspartnerne.

I et innlegg den 23. desember er det spesielt Senterpartiet han refser, et parti som etter hans mening tidligere snakket svært så høyt om alt de skulle utrette straks de fikk makt. Solvik-Olsen skriver:

Kjenner jeg blir oppgitt når jeg hører Senterpartiet skylde på Erna Solberg når de skal bortforklare AP/SP regjeringens svake grep vedrørende høye strømpriser.

Fremfor å sutre til NRK, hvorfor bruker ikke Senterpartiet tiden på å gjøre grep som ikke trenger lang tid å utrede, og hvor flere av de har veldig rask effekt på både strømpris og strømregning? spør han.

Han påpeker at Senterpartiet nå faktisk har den makten de lenge har etterlyst. Han kommer med helt konkrete forslag til hva den rødgrønne regjeringen nå kan gjøre med strømkrisen, fremfor å bruke mye tid på tiltak som knapt noen andre enn dem selv er imponert over:

 Nå har de tross alt makt. Her skal de få noen tips helt gratis, det er bare å sette i gang:

– Fjern mva/elavgift når strømprisen er høy.

– Stans netto krafteksport når magasinfyllingen er lavere enn sesonggjennomsnittet.

– Si umiddelbart NEI til ytterligere elektrifisering av sokkelen, igangsette gassturbiner som i dag ikke er i bruk på Mongstad, Tjeldbergodden og Nyhamna.

– Øk utbygging av vannkraft og oppgrader eksisterende (kapasitet).

Sist men ikke minst legger han frem et punkt som går rett i kjernen på visjonen om det «grønne skiftet» og den helt avgjørende rollen Norge angivelig skal spille der:

– Slå fast at de skrinlegger Ap/Sp/SV-regjeringens visjon om Norge som Europas batteri.

Han mener det ikke er noe å vente med, og oppfordrer til rask handling:

La meg si det enkelt: «Just do it!»

Han legger til at FrP har foreslått mye av dette tidligere, men har ikke oppnådd å få gjennomslag (verken som regjeringsparti eller i opposisjon):

Tillegg: La meg informere om at FrP har fremmet forslag i Stortinget i tråd med punktene ovenfor, men flertallet liker det visst ikke … De vil heller fylle statskassen, avslutter Ketil Solvik-Olsen.

Også velgerne ser ut til å savne mer handling og mer virkningsfulle grep fra regjeringen i strømsaken. I de seneste meningsmålingene faller begge de to regjeringspartnerne kraftig, her omtales en måling for få dager siden:

NTB forteller om målingen som Ipsos har utført for Dagbladet. Ap får her en oppslutning på 20,7 prosent, 3,3 prosentpoeng lavere enn i novembermålingen, skriver Dagbladet. Det er også 5,6 prosentpoeng lavere oppslutning enn ved valget i høst, og et svært dårlig resultat for statsminister Støre.

Les også: 

Spår minst fem år med skyhøye strømpriser

Årets beste julegave? Bestill nå:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.