Inspirert av Michael Deacon i The Telegraph, og tilpasset norske forhold, får du noen spørsmål nedenfor som kan gi deg en pekepinn på om du allerede tilhører ytre høyre, er på vei dit eller fortsatt synes alt fungerer tipp-topp i samfunnet og dermed kan kalle deg anstendig.

Det er nemlig ikke så lett å vite hva som faktisk er ekstremisme i våre dager, så her er noen spørsmål som kan hjelpe deg på vei. Før var «ytre høyre» ensbetydende med blank­skallede nynazister, men nå kan det være deg det gjelder; Document hjelper deg med å finne det ut!

Hva synes du om Nigel Farages fremgang i britisk politikk?

a) Nigel hvem? Er det han fascisten som lurte britene til å stemme ja til Brexit? I så fall fortjener han all den sementen og milkshaken som treffer ham i hodet!

b) Nigel Farage, er ikke det en britpop-fyr?

c) Nigel Farage har et poeng. Innvandringen burde begrenses.

Hva syntes du da fire israelske gisler ble reddet ut fra Gaza?

a) Jeg ble først dypt bekymret for hvor mange palestinere som måtte bøte med livet for at israelerne skulle få hentet ut fire sionister, deretter sendte jeg kondolanser til mine palestinske venner og allierte. Free Palestine!

b) Det er fint at de uskyldige israelerne ble reddet ut, men israelerne er unødvendig hardhendte og burde klart å gjøre det uten å drepe palestinere.

c) En gledens dag.

Hva mener du om menneske­skapte klima­endringer? Er du bekymret for heten nå i juni?

a) Vi har kuttet antall ferieturer til det absolutte minimum, så det blir ikke noen tur til Sydney i august, det får holde med Canada–Azorene–Barbados i juli. Og kun veganske burgere fremover.

b) Her i Norge er det jo kaldt, men jeg føler med grekerne. Nå må politikerne gjøre noe! Mer penger til havvind hjelper sikkert.

c) Jeg tror ikke det er så mye vi mennesker kan gjøre for å påvirke klimaet, men om det var mulig, ville jeg importert litt varme til oss i nord.

Hvis du fikk tilbud om en covid-booster nå, hva ville du svart?

a) Jeg tar imot alle de vaksinene jeg kan få, og har allerede kjøpt en direkte fra den private legen min.

b) Jeg tror kanskje jeg har fått mange nok nå, det er vel fem eller seks, men covid og long covid fikk jeg likevel …

c) De invitasjonene har gått rett i søpla fra dag én.

Har kvinner penis?

a) Klart de kan ha dét. Vi lever tross alt i 2024. Det må være rom for menn overalt, selv i kvinne­fengsler og kvinne-idretter. Ingen skal føle seg uvelkomne!

b) Nei, men det finnes jo dem som ikke føler seg hjemme i sitt mannlige kjønn, og jeg synes vi skal være tolerante overfor dem.

c) Nei.

Hva synes du om offentlig flagging og markering av Pride? Har det gått for langt?

a) Pride kan aldri gå for langt. Pride bør markeres hele året, overalt, særlig i barnehager og på skoler. Det er de unge som skal ta over samfunnet og forhåpentligvis snart erstatte de hvite, cis-hetero­normative middel­aldrende mennene som fortsatt mener at Pride er for spesielt interesserte.

b) Jeg liker godt regnbue­farger og synes at alle skal få lov til å være den de er, og elske den de vil, innen visse rammer. Men jeg begynner å få litt nok av Pride nå.

c) Jeg synes heller det offentlige skal bruke det norske flagget. Og hold for Guds skyld Pride unna barne­hagene.

«Festen etter fasten» på NRK – ser du på?

a) Ja, selvsagt, tar på meg hijaben og finner frem dadlene og setter meg til rette i godstolen. Som medlem i Den norske kirke er jeg stolt av at Norge tar islams høytider på alvor.

b) Jeg kikker kanskje innom, men er ikke så interessert i andre religioner. Sikkert et flott tiltak for våre nye landsmenn.

c) Nei, jeg ser ikke på NRK.

Er ytringsfrihet et gode i et samfunn som vårt, eller blir den brukt som skalke­skjul for å spre hat og des­informasjon?

a) Det er ikke tilfeldig at det er ytre høyre som gnåler om ytrings­frihet. Best å kansellere alle som tar ordet i sin munn.

b) Ytringsfrihet er viktig, men den må ikke misbrukes til å fornærme minoriteter. Den beste humoren sparker oppover!

c) Ytringsfriheten bør være tilnærmet absolutt, men må selvsagt ikke brukes til å rope «Brann!» i et teater eller oppfordre til vold.

Dersom du svarte a) på de fleste spørsmål, kan du puste lettet ut. Du er så langt fra høyrepopulist, ytre høyre eller ekstremist (du kan velge hvordan du beskriver det, akkurat som hovedstrøms­mediene gjør – det er ikke så nøye). Du er progressiv og har alle verdiene som en god borger, eller stakeholder, som det nå heter, bør ha. Du forstår verdien av inter­seksjonell feminisme, klima­krisen, regnbue­ideologien, å høre på offentlige helseråd og at Israel er the bad guy. En mønster­borger i Det Nye Norge.

Dersom du svarte b) på de fleste spørsmål, er du et godt stykke på vei til å godta hele pakken med de verdiene våre over­ordnede mener er de rette, men du har fortsatt litt skepsis og evne til å tenke selv. Bare vent noen år, så er du der, du også, hvis du bare fortsetter å se på NRK og lese Aftenposten.

Dersom du valgte flest svar etter bokstaven c), er alt håp ute. Du regnes som ytre høyre og er nå en fare for vårt liberale demokrati. Dersom økonomien går til helvete, klimaet løper løpsk eller Putin fyrer av en atombombe, er det din skyld.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.