Skipet «Mare Jonio» utenfor Lampedusa den 19. mars 2019. Stillbilde: La Repubblica.

Ikke før befinner et migrantskip seg igjen utenfor kysten av Italia, innen den politiske kampen om migrantene begynner.

Lampedusas venstreorienterte borgermester tar tirsdag morgen til orde for at de 49 afrikanske migrantene ombord på «Mare Jonio» får gå i land. Corriere della Sera skriver:

«Havnen er åpen, ingen kanoner truer, og jeg forstår ikke hvorfor de ikke går i land», sier øyas borgermester Totò Martello. «Skipet er italiensk og havnen vår er åpen og rede til å ta imot det. Migrantene som er blitt reddet på sjøen, må få gå i land, hvor de kan tas hånd om og få komme til krefter igjen.»

Italias innenriksminister Matteo Salvini, som hadde utstedt et direktiv som forbød «Mare Jonio» å gå inn i italiensk territorialfarvann med de 49 migrantene, stiller seg derimot helt avvisende til borgermesterens krav:

«De kan tas hånd om, næres og kles. Vi kan gi dem alt for å gjøre situasjonen mer komfortabel, men de får ikke min tillatelse til å sette sin fot i Italia», svarer Salvini.

Matteo Salvini under en pressekonferanse i Senatet i Roma den 8. mars 2019. Foto: Yara Nardi / Reuters / Scanpix.

Salvini får støtte av sin visestatsminister­kollega og Femstjerners­bevegelsens leder Luigi Di Maio. Han understreker at det er viktig å redde menneskeliv, men at NGO-en ikke har fulgt reglene. Dette skal ikke bli en ny «Diciotti»-affære, forsikrer Di Maio.

Denne gangen blir situasjonen formodentlig et rent italiensk anliggende, all den tid NGO-skipet ikke er registrert i et annet EU-land, slik tilfellet var med for eksempel «Sea Watch 3».

Italias innenriksdepartement anfører at redningsoperasjonen mandag ikke var koordinert med italienske myndigheter, samt at NGO-fartøyet befant seg nærmere både maltesiske, tunisiske og libyske havner, som alle kunne ha tilbudt sikkerhet og helsehjelp.

Etter at «Mare Jonio» la for anker utenfor Lampedusa, gikk tjenestepersoner fra det italienske finans- og grensepolitiet Guardia di Finanza ombord for inspeksjoner. Skipet har forbud mot å legge til kai ved havnen rett i nærheten.

Overfor Sky TG 24 antyder Salvini at NGO-fartøyet drives av politiske aktivister.

«Dette er de venstreradikale reirenes skip. Det får ikke komme til havnen.»

Mediterranea Saving Humans ledes av Luca Casarini, som er en kjent venstreradikal skikkelse i Italia.

«Dette er ikke redningsarbeid, men medvirkning til ulovlig innvandring», sier Salvini ifølge La Repubblica. I henhold til innenriksdepartementets direktiv risikerer mannskapet på «Mare Jonio» å bli straffeforfulgt for menneskesmugling.

 

Støtt Document

a

Sett gjerne opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller bidra med et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Vårt kontonummer er 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.