Nilas Johnsen er en av VGs mest aktive og produktive journalister. Han har skrevet mye om innvandring. Hvorfor en tabloidavis  som VG har mistet 119.000 lesere på ett år, får man idé om ved å lese Johnsens innlegg på facebook i forkant av demonstrasjonen mot «politivold» som somaliere og Nye Sos Rasisme avholdt forrige lørdag.

Nilas_VG_pic_kuttet_400x400

Pia Prestmo fanget opp innlegget og skrev om det i Journalisten.no:

9. oktober skriver VG-journalist Nilas Johnsen på Facebook-veggen til kollega Hans Petter Sjøli: ”Til info, VG-kollegaer her: Politiskytingen de demonstrerer mot er en meget stygg sak. Hun som  ble skutt var neppe en stor fare for verken barnet eller seg selv med en smørkniv, og uansett ikke en sak der man kan si sikkert at politiet gjorde det rette ved å skyte, så kanskje noe vi journalister burde harselere med.., synes jeg”.

En stygg sak? Her er det forutinntatthet og forhåndsdømming i en sak der politiet gjør noe de nødig gjør: Løsner ild mot en sivil person som truer en tredjeperson, i dette tilfelle en guttunge. Situasjonen var akutt. Var skytingen berettiget? Det kan det alltids reises tvil om. Men vi vet ikke hva som ville skjedd om politiet ikke hadde skutt. Men VG-journalisten later som han vet det. Da er det hans politiske syn som overskygger det profesjonelle.

På de få linjene greier Johnsen å få markert hvor han plasserer seg politisk. Han tilhører gruppen som systematisk mistenkeliggjør politiet: «neppe en stor fare for verken barnet eller seg selv». Hvordan kan Johnsen vite det. Dette er ren synsing. Men vi har sett mye av det i norsk presse. Det lille ordet «neppe» gjør susen. Hvem er det som «nepper»? Det er Johnsen, men han later som det er basert på faglig vurdering.

Han legger inn en faktafeil som om den er fakta: At det var en smørekniv. Politiet sier det var en 25 cm kniv med tagger. Hvor har Johnsen sine opplysninger fra? Han tar påstander i det somaliske miljøet for god fisk.

«Alle» vet at det somaliske miljøet er klanbasert. Man ignorerer fakta, rettsstat. Ordensmakten. Man har som oftest en annen versjon og gjør seg selv til offer. At Nye SOS Rasisme forsøker å spille på motsetninger, er ikke overraskende. At de får med seg 700 i en demonstrasjoner er foruroligende.

Aftenposten ledet an i å så tvil om berettigelsen av å skyte. Det virker som om man vil bruke enhver anledning til å svekke politiets handlekraft. Da denne saken ble kjent virket den clear-cut. Men selv denne klarer pressen å gjøre til kritikk av politiet. Da kan vi tenke oss hva som vil skje neste gang, hvis politiet skulle gjøre en feil. Det skjer og vil skje. Her har pressen sendt et budskap: Vi kan behandle deg som Erik Schjenken, selv om du bærer uniform og har rett til å skyte.

Det er en maktdemonstrasjon og mediene får nye «venner». Men kanskje ikke flere lesere?

De fleste har forstått at vi trenger et handlekraftig politi.

politivold.plakat

Foto: Pia Prestmo har tatt bilde av plakaten til demonstrasjonen. Den markerte alliansen mellom somaliske miljøer og ekstremvenstre. Det gamle SOS Rasisme/Tjen Folket ellers er kriminalisert og står for retten mistenkt for misbruk av statlig støtte i millionklassen. Det er påfallende for stort armslag miljøene fortsatt har og at en VG-journalist indirekte går god for deres politiske kampanje mot politiet. Hvor giftige de er kan man se at av et medlem av boligsameiet som også er Høyre-politiker, uttalte seg til pressen. Da ble det øyeblikkelig kommentert at hun var blendahvit i et boligsameie uten propororsjonal representasjon fra «de andre».

 

Nilas Johnsen svarer Prestmo. Han er sår og vonbroten over at hun kunne finne på å skrive et slikt angrep uten å kontakte ham, og at Journalisten la det ut, uten at han fikk kommentere. Når han får kommentere er det for å bagatellisere hva han skrev og spørre hvordan Prestmo kunne tolke det i den retning hun gjorde. Intet klanderverdig altså.