– Det er etter vårt syn nå på tide at det tas et ordentlig oppgjør med den konspirasjonstenkning og det hat som spres i visse miljøer, vræler den antirasistiske nettsiden Vepsen, og legger til at det helst bør skje før en ny fanatiker griper til våpen – inspirert av den giften de sprer. «De» er i dette tilfellet document.no.

Man er tilsynelatende bekymret for den volden slik skrift og tale kan føre til.

Document-gift kan umiddelbart få skrekkelige, fysiske følger, alle vet jo det?

Vepsen er ikke alene. Forfatter Øyvind Strømmen, Antirasistisk senter og f.eks. redaktør i Stavanger Aftenblad, Svein Egil Omdal, er støtt ute i samme ærend. Det dreier seg om at all denne giften de såkalte islamhaterne sprer, er et forferdelig samfunnsproblem. Ikke bare resulterer hatet fra den innvandrings- og islamkritiske høyresiden i vold, de radikaliserer muslimer som igjen tyr til vold som igjen får høyreekstreme til å ty til vold som igjen osv osv osv. Du skjønner tegningen.

Men alt – absolutt alt – begynte med de tullingene som plutselig og helt uten grunn begynte å hate islam og innvandring. Over natten, så å si.

La oss si at vi godtar den logikken og forestill deg så at jeg skriver dette i en statusoppdatering på Facebook:

Guttene og jentene i grisebingen tror at bare fordi alle de andre i grisebingen er enige med dem, så er de i flertall også utenfor grisebingen. Det er på tide at alle som ikke tilbringer livet med å velte seg i møkk tar litt kraftigere til orde for å markere sin mening. Vi er ikke et samlet folk, vi er et splittet folk. Så lenge disse grisene velter seg i møkka og tror at de kan spre møkk på alle oss andre, så har vi ikke tatt noe oppgjør med det som beveget Has­san Abdi Dhu­hu­low til å utføre sine over 60 mord, hvorav flere var barn.

Egon, Benny og Kjell trykker liker og noen i kommentarfeltet lurer på hva i helvete man skal gjøre med sånne griser. Ja, hva gjør man med griser som velter seg i møkk?

Det vet jeg, så jeg svarer naturligvis kontant – som den jævla høyreekstremisten jeg jo er:

Ettersom oppdragelse er for sent for de fleste av grisene: Våpen og vold. Eller klemmer og kjærtegn. Men jeg tror mest på det første. Demonstrasjoner og liknende er de immune imot, antidemokrater som de er. Til og med pasifisten Einstein forsto at du ikke kunne diskutere med grisene, de trekker deg bare ned i møkka si og banker deg med erfaringen fra brune gjørmebad.

Våpen og vold mot norsk-somaliere. Det er det som skal til!

Dette er ille nok, men hva verre er: dette har ligget ute over et døgn, og leder i Civita, redaktøren i Minerva og en ekspert på høyreekstremisme er venner med meg. De har intet sett og intet hørt – for ikke å nevne; ikke reagert. Det er da i drøyeste laget, er det ikke? Hvis Vepsen og Antirasistisk senter fikk tips om det, så ville det sannsynligvis blitt slått opp med store bokstaver. VOLDELIGE HØYREEKSTREMISTER. VOLDSFANTASIER I HØYREEKSTREMT MILJØ. HØYREEKSTREM ARTIKKEL UTLØSTE TRUSLER. VOLDSROMANTIKK PÅ HØYRESIDEN.

Som seg hør og bør, egentlig. Om ikke i hovedmediene, ville det i det minste blitt brukt i Strømmens neste bok om hat på internett og Vepsen ville publisert nok en artikkel om høyreekstremt grums.

Men slik blir det ikke.

For den aktuelle debatten – om vi kan kalle den det – kommer som følge av Vepsens artikkel om document.no og giften vi angivelig sprer. Statusoppdateringen handler ikke om norsk-somaliske møkkagriser, den handler om de spesifikke møkkagrisene i document; de som står i telefonkatalogen og burde bankes opp.

Det er nå så sin sak, det finnes mange rare eksistenser der ute. Men rarest er det faktum at dette dehumaniserende språket kommer som følge av en artikkel fra nettopp Vepsen, ført av en antirasistisk tøffing – som er venner med både anti-høyreekstremist Øyvind Strømmen, redaktør Omdal og Antirasistisk senters Shoaib Sultan. I skrivende stund har ingen av dem reagert.

Statusoppdateringen og den påfølgende anbefalingen av vold lyder i virkeligheten sånn:

Guttene og jentene i grisebingen tror at bare fordi alle de andre i grisebingen er enige med dem, så er de i flertall også utenfor grisebingen. Det er på tide at alle som ikke tilbringer livet med å velte seg i møkk tar litt kraftigere til orde for å markere sin mening. Vi er ikke et samlet folk, vi er et splittet folk. Så lenge disse grisene velter seg i møkka og tror at de kan spre møkk på alle oss andre, så har vi ikke tatt noe oppgjør med det som beveget Anders Behring Breivik til å utføre sine 77 mord, hvorav de fleste var barn.

Lars Holm Ja, og mot irrasjonalitet har man hvilke våpen…?

Stein Grebstad Tja.. bedre oppdragelse?

Stein Grebstad Det var et godt spørsmål, Lars. Hva er EGENTLIG motmidlet?

Lars Holm: Ettersom oppdragelse er for sent for de fleste av grisene: Våpen og vold. Eller klemmer og kjærtegn. Men jeg tror mest på det første. Demostrasjoner og liknende er de immune imot, antidemokrater som de er. Til og med pasifisten Einstein forsto at du ikke kunne diskutere med grisene, de trekker deg bare ned i møkka si og banker deg med erfaringen fra brune gjørmebad.

Den som måtte ønske å lese resten av samtalen, herunder betraktninger over balltrær og hvem som skal kaste den første steinen, kan se her.

Vår venn antigrumsegrisen – Lars Holm i Trondheim – er ikke hvem som helst. Han har altså kjente antirasister som er antigrums og antidehumaniserere på vennelisten sin, som de allerede nevnte og svindeldømte Kjell Gunnar Larsen fra Tjen Folket/SOS Rasisme. De har ikke stort til felles, bortsett fra en ting: de er støtt i mediene og forteller hvor bekymret de er for den fæle, kritiske retorikken fra høyresiden, som uvegerlig fører til aggressjon og påfølgende vold.

Og siden vi kan vår historie, så er vi vel enig?

Helt sikkert, men det vi egentlig blir lært nå, er at dehumanisering, forslag om vold og ekstremisme utelukkende kommer an på øyene som ser. Kommer hatet, dehumaniseringen og forslagene om vold fra den rette siden – den vi selv tilhører – så er det greit. Da velger de som til enhver tid advarer mot hat, dehumanisering og vold å se en annen vei. For det går jo tross alt bare utover folk hvis meninger de ikke liker.

Det er greit nok – men når de kler seg i objektivitetens gevanter og later som de advarer mot generelle tendenser, så er det ingen grunn til å tro dem. De forsvarer sin politiske agenda, og om det dehumaniserer og oppfordrer til vold mot deg og dine, sjenerer det dem ikke det døyt. De bare later som og det hadde tjent dem mer til ære om de var ærlige om det.

For det hele fungerer sånn: det hatet og grumset som støtter deres politiske utsyn er godt, da regnes det bare som normale ytringer som følge av normal indignasjon. Gir noen uttrykk for støtte til deres meningsmotstandere, er det hat, hat og atter hat – kilden til alt ondt, alles vold og neste terrorangrep og angrepet etter der igjen. Det er jo alltid noen andres skyld og liker du ikke islam, er innvandringskritisk eller generelt pessimist – ja, da er det nettopp du som er «de andre».

Er det ikke flott når noe hat er hat som fører til vold, mens annet hat er hat som hører helt naturlig hjemme i norsk samfunnsdebatt?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.