Kommentar

Tittelen synes kanskje vel dramatisk. Men politiet later ikke til å ta truslene mot Shabana Rehman alvorlig. De råder henne til å ta drosje til Gardermoen. På flyplassen har ikke politiet kapasitet til å ta seg av henne, og i Molde skal de heller ikke passe på henne.

Akkurat i Rosenes by er hun trolig trygg. Men Gardermoen? Hvor pakistanere har gått inn og skutt folk i hodet ved skranken?!

Å nevne van Gogh i samme åndedrag har en del for seg. Begge er provokatører med et alvor overfor det muslimske miljøet. Det er en mening med det de gjør.

At noen i det muslimske miljøet blir kraftig provosert, er ikke overraskende. Men noen av reaksjonene fra norske nordmenn må skuffe Shabana.

Gikk for langt

Da jeg hørte nyheten om skuddene mot søsterens restaurant, tenkte jeg på alle som var negative til det hun gjorde i Haugesund, som ville si: Det var det vi sa. Hun gikk for langt.

Hva hører jeg når Shabana lander i Molde og blir intervjuet av en NRK-journalist: Hans tredje spørsmål er: -Beviser ikke dette at du gikk for langt i Haugesund?

Den var enda drøyere enn jeg hadde forestilt meg. NRK-journalist Sandvig antyder at skuddene på Grünerløkka beviser at Rehman har gått for langt! Det er hennes egen skyld at det er skutt! Dette er utrolig. Shabana står og snakker om at dette gjelder ytringsfrihet, mens norske journalister står og sier rett opp i ansiktet hennes at dette har hun bedt om sjøl. Hun har jo misbrukt ytringsfriheten!

Det finnes flere versjoner av denne skyld-på-Shabana vinkelen. Fra den milde: Var nå dette nødvendig (om Haugesund), til den hardkokte: hun ba om det!

Den siste sto faktisk sosialantropologen Unni Wikan for i Dagsnytt Atten, der programleder Sverre Tom Radøy var skuffende tam. Radøy gjorde ikke noe forsøk på å få Wikan til å tenke seg om. Wikan virket selv oppriktig krenket over at Shabana viste rompa.

Det er greit at man ikke liker det, eller synes det var dumt, eller ikke forstår det. Men derfra til å si at man forstår at det utløser skarpe kuler mot søsterens restaurant, er et kjempehopp. Da holder det ikke at Wikan fordømmer handlingen. Hun har sanksjonert den med sin forståelse.

Det finnes nemlig ingen akseptabel forståelse for å skyte skarpe kuler som svar på en naken rompe. Det er noe av Shabanas poeng. Men Wikan har ikke forstått det.

Hun er såkalt islam-ekspert, men kan heller ikke ha forstått hvorfor Theo van Gogh ble drept.

Hun er ikke alene. Flere kjente norske synsere, fra Bernt Hagtvet og kona Guri Hjeltnes til andre kjente kommentatorer, har sagt at Nederland selv må bære noe av skylden. Deres toleranse var ikke ekte!

Noe av det samme sier en såkalt terror-ekspert til VG idag:

…Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Han har gransket London-terroristene.

– Det finnes belegg for at flere radikale islamister som er arrestert i forbindelse med planlagte og gjennomførte terrorangrep i Europa, har blitt utsatt for rasisme og generell fremmedgjøring. Dette kan ha bidratt til å gjøre dem mottagelig for propagandaen til radikale jihadistgrupper, sier Petter Nesser.

Det er dette som er uhyggelig: På den ene side en manglende evne og vilje til å beskytte personer som våger å stå opp og si fra. De er brysomme, overdriver, provoserer.

På den andre: en vilje til å forstå selvmordsbomberne helt inn i avgrunnen, som det alltid er DE ANDRE som faller i.

Jeg håper Shabana forstår hvilke krefter hun har mot seg. Hun er blitt et symbol. Den første gang hun virkelig ble det, var da hun kalte muslimske kvinner for kveg. Da dirret det i innleggene. Jeg regner med at hun lærte å se seg over skulderen den gangen. Men det er lenge siden. Nå skyter de med automatgevær, og regissør Khalid Hussein får SMS-trusler.

Vi gikk i tog etter drapet på Benjamin Hermansen. Nå svikter vi igjen.

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Les også