Kommentar

Aftenposten, VG, Dagbladet og Dagsavisen er merkelig tamme i sin dekning av skytingen mot Rehmans restaurant. Klassekampen, hele venstresidas avis, nevner den ikke i det hele tatt.

Hva det kan komme av? Nyheten kom tidlig. Redaksjonene hadde god tid til å tenke seg om. Dekningen av selve skytingen på Grünerløkka er tam, det samme er Rehmans tale i Molde. Man skulle tro det var et glimrende utgangspunkt for å stille saken i relieff: kuler mot ytringsfrihet.

Men norske aviser gjør ikke det. I stedet snakker de om rumpa til Shabana. Det er tydelig at det stuntet ikke har falt i god jord.

-Skjønner du ikke at noen kan bli støtt?
-Jeg forventer ikke at de skal like det jeg gjør. Men de som mener at jeg må regne med dette, må gå i seg selv. De må se at det er nettopp slike meninger som legitimerer vold og mobbekultur.
-Hvilket budskap var det du forsøkte å få fram med å vise rumpa di?

Unni Conradi Andersen i Dagbladet.

Journalisten nekter å se at hun selv er del av samtalen. Shabana svarer indirekte, men burde kanskje begynne å bli mer direkte overfor norske journalister som skjuler seg bak sin tilskuerrolle. Mener dere virkelig at noe rettferddigjør skyting med skarpe skudd? Da er det neste drap.

Unni Conradi ville sikkert svart: «Det er ikke slikt ment. Vår jobb er å spørre.» Men spørsmålet røper at hun ikke har skjønt noenting: Conradi spør ikke: -Er dette en reaksjon på Haugesund? og utdyper det med hvilke tanker Shabana gjør seg om prisen for å ytre seg.

Den likegyldige, overflatiske, tabloide innstillinger røper seg i spørsmålstillingen: -Skjønner du ikke at noen kan bli støtt? Det er leddene «skjønner du ikke» som returnerer ballen og legger skylden på Shabana, og de skytegale unnskyldes ved det bagatelliserende ordet «støtt»!

Hvor er den kritiske sans i redaksjonen? Svaret er vel snarere at det er slik man tenker. Dette er rådende oppfatninger. Blant kule, hvite nordmenn er man hevet over rompestuntet. Man synes Shabana er teit.

Hva var det Shabana sa i Haugesund?

Denne filmen har vært omdiskutert fordi den viser for første gang en pakistansk jente som kysser en norsk gutt. Jeg tror pakistanere bare gjør seg til. Et kyss er ikke kontroversielt å vise på film. Men nå skal jeg vise dere noe som er kontroversielt!

Alle ting må måles med sin egen målestokk. Stuntet må måles med Shabanas varme personlighet. Det er den som omgir slike stunt med en avvæpnende charme. Valgerd Svarstad Haugland har fått med seg det.

Taust
Det er ingen kommentarer i de tre store Oslo-avisene, som viser at man tar truslene på alvor. Saken hadde fortjent det. Etter Theo van Gogh og London-bombene. Vi vet det er mennesker som er i stand til det meste. Når ikke kulene overbeviser, hva da? Da sover man forbannet godt.

Eller er det slik at Shabana er expendable? som det heter på engelsk. At man ikke gidder å stå opp og forsvare henne, fordi hun har gått over grensen? Flere av reaksjonene peker i den retning. Det er ikke noe tegn på at man forstår at Shabana er nettopp et menneske som vi trenger: en multikulturalist, en verdensborger, som rister litt i den dvaske ræva til olje-Norge. Når hun angripes er det noe mer enn bare en person det handler om.

Jeg trodde det var blitt klart etter Theo van Gogh og London-bombene. Men det ser ikke slik ut.

Ingen av avisene har forsøkt å finne ut reaksjonene i det pakistanske miljøet, ut over enqueter med kjente fjes.

Aftenposten har et mini-intervju med med Yousef Gilani, pakistansk bystyrerepresentant for Ap i Drammen, og leder for Innvandrerrådet.-

– Nesten ingen i det pakistanske miljøet i Norge lar seg provosere av det Shabana Rehman sier og gjør. Det vi provoseres av er at norske kulturinstitusjoner og etater fortsetter å invitere henne, for å høre henne fortelle om pakistanere i Norge. Hun har selv slått fast at hun ikke er en del av dette miljøet, og ikke vil være det, sier Yousuf Gilani.

– På en måte er det en hån mot det pakistanske samfunnet at kulturinstitusjonene fortsetter å invitere Rehman.

– Rehman håner oss

For ordens skyld: Gilani er mot skytingen og for filmen Import/Export. Men det han sier er skremmende fordi han er en vellykket innvandrer, med posisjon. Likevel forstår han ikke Shabana, men oppfatter henne kun som en provokatør i verste forstand.

I Haugesund snakket Shabana om hvor mye blod og smerte som følger kulturkonfliktene. Hun hyllet de nye «feelbad-moviene» som er en måte å håndtere temaet på.

Det er typisk at Gilani snakker om «respekt». Det er en hån mot pakistanere å invitere Shabana! Selv Shabanas bror mener at hun opptrår respektløs! De har respekt på hjernen! La meg bare opplyse: De lever i et land som er helt uten respekt. For noe som helst. Så hva er det de hisser seg sånn opp over? hvorfor i huleste skal det være særlover for mennesker fordi de kommer fra Pakistan? Dette har ikke den norske eliten noe svar på, mens Shabana prøver å vise hvor gal denne verden er. For det vil de som lever av respekt ha henne utstøtt og kanskje steinet. Er det en pris de respektløse er villig til å betale for den tilsynelatende fredens skyld? en fred som bare skjuler konflikten.

Jeg tror ikke Shabana har noe ønsker om å bli en slik martyr, forrådt at nordmenn og pakistanere. Hun vil gjerne at nordmenn får litt mer respekt for seg selv og at pakistanere mister noe av sin. Til verks!

Hjertets migrasjonShabana Rehmans tale på åpningen av Bjørnsonfestivalen i dag