Politiet rykket ut til masseslagsmål på Ulven i Oslo.  Et «miljø» skal ha stått bak. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Gang på gang forteller de store mediene om noe de kaller «miljøer», som er involvert i ulike hendelser og problemer i samfunnet. Hvorfor disse gåtene? Kan de ikke bare fortelle sannheten? Mange reagerer på denne praksisen.

De store mediene unnlater systematisk å opplyse om hvem som er involvert i ulike former for kriminelle hendelser. Slike opplysninger har leserne åpenbart ikke godt av å få kunnskap om.

Mediene opptrer som et slags filtreringsorgan som skal verne befolkningen fra «skadelige» fakta.

I stedet for å fortelle sine lesere og seere realitetene om det som skjer i samfunnet, velger redaksjonene å bruke den diffuse og komplett intetsigende betegnelsen «miljøer».

Det er der altså der det foregår, i «miljøene».

Hvem og hva de såkalte miljøene består av, det må man bare gjette seg til. Det blir som en slags quiz i regi av mediene.

Etter hvert har leserne lært seg til å tolke disse omskrivningene. For det er uhyre sjelden snakk om noe bridgemiljø, dansemiljø eller bowlingmiljø. Det er neppe pinsevennene heller.

De aller fleste vet nå hvordan dette henger sammen, og hva som skjuler seg bak det røykteppet mediene prøver å legge ut. Det er så å si uten unntak ulike innvandrergrupper det handler om. Man kan bare ikke si det høyt. Fortelle sannheten?  Nei, det skulle tatt seg ut.

Men noen har alltid sett eller hørt hva som faktisk har skjedd, og deler det med andre. I takt med at fakta om de enkelte hendelser siver ut rundt omkring, svekkes også tilliten til det «miljøet» av medier og journalister som bedriver slik desinformasjon overfor de leserne de egentlig har til jobb å opplyse og informere.

Det viser seg at det er vanskelig å føre befolkningen bak lyset i lengden, selv for de som liker å titulere seg selv som «seriøse medier».

Stadig flere lesere og seere reagerer på denne åpenlyse fordreiningen og tåkepratet. Det kommer blant annet til uttrykk i sosiale medier.

Den nokså frittalende Høyrepolitikeren Simen Sandelien er en av dem, og skrev denne uken et Facebook-innlegg der han retter en kritisk pekefinger mot denne praksisen.

Han viser til en nyhetssak i VG som omhandler et voldsomt masseslagsmål på høylys dag ved Ulven i Oslo tirsdag denne uken, der både balltre og kniv skal ha blitt benyttet. Fire personer ble sendt til sykehus etter hendelsen, så det var temmelig alvorlig.

«De involverte er del av samme miljø», opplyser politiet til VG, i kjent stil.

Her ville det selvsagt vært naturlig for VG å gå nærmere inn i saken, og avdekke hva og hvem det dreier seg som.

På Facebook skriver Simen Sandelien blant annet dette i et innlegg:

«Hvorfor kan ikke VG skrive hvilket «miljø» det er snakk om i denne saken? Hvorfor må denne typen nyhetsdekning bruke kodespråk? Hvorfor utforme denne typen nyhetsstoff på en måte som direkte inviterer til spekulasjoner?

Han fortsetter:

«Det er lett å spekulere i at dette antageligvis handler om fremmedkulturelle innvandrere til Sverige som befinner seg her i Norge. Men akkurat den opplysningen vegrer man seg som vanlig for å gå inn på. Hvorfor skal det forties?»

«Masseslagsmål med balltre er totalt dysfunksjonell sosial adferd. Hvorfor kan ikke avisene fortelle oss om hvem som driver med slikt?»

Innlegget deles flittig, og det kommer en rekke støttende innspill i kommentarfeltene. Blant annet skrives det:

«De fleste vet antakelig nå at masseslagsmål betyr innvandrere»

En annen kommenterer:

«Virkelig lekkert å se tradisjonelle media, som mange politikere, prøve å ‘normalisere’ disse typer hendelser.»

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.