Bilde: Akademikerne

Det er Akademikerne som i en pressemelding opplyser om at sosialantropologen og samfunnsdebattanten Thomas Hylland Eriksen er tildelt Akademikerprisen 2019 «for sin forskning og kunnskapsformidling».

I begrunnelsen for valget sies det blant annet:

«Den offentlige samtalen hadde ikke vært den samme uten Thomas Hylland Eriksen. Hans forskning og engasjerte formidling gjennom flere tiår gjør ham til en svært verdig vinner av Akademikerprisen», sier juryleder Merete Nilsson.

«Økt innsikt»

Ifølge pressemeldingen fremhever Akademikerprisens jury at Thomas Hylland Eriksen har bidratt til

«økt innsikt i temaer som globalisering, nasjonalisme, identitet og etnisitet».

«Han har også markert seg med sitt arbeid på klima og miljø. Forskningen illustrerer på en god måte verdien av samfunnsvitenskapen i vår tid, nemlig overblikket og se trender i en sammenheng», skriver juryen.

Hylland Eriksen ble professor ved Universitetet i Oslo allerede som 33-åring.

I dag er han som mange av sine kolleger ikke minst opptatt av klimaet. Han mener det bør snakkes mer om «miljø» fremfor «klima».

«Klima handler om ting som er langt borte – om regnestykker for utslipp folk flest ikke forstår. Klima blir for abstrakt for folk og gir avmaktsfølelse. Jeg alene kan for eksempel ikke redde Grønlandsisen, men jeg kan kanskje redde bekken eller skogholtet i mitt nærområde», sier Hylland Eriksen til Akademikerne.

Kritikken hagler

Utdelingen har ikke gått helt ubemerket hen, og det er langt fra alle som er like begeistret for juryens valg. I sosiale medier hagler kritikken.

På samfunnsdebattant Simen Sandeliens Facebook-side fremkommer blant annet følgende kommentarer:

«Hva i alle dager er det Akademikerne tenker på? Hvem sitter i styret?»

«Ja, Hylland Eriksen har forsket. Ja, han har formidlet. Men hvilken verdi har det hatt? Hva har bidraget vært til samfunnsdebatten? Hvordan ser hans påstander ut i det bakspeilet vi har i 2019?»

«Hylland Eriksen er mannen som mente at Norge burde ta imot 1,5 millioner innvandrere. Mannen som på starten av 90-tallet tok til orde for at idéen om at…  troen på nasjonalstaten var så utdatert. Mannen som hadde klippekort til å spre budskapet sitt i mediene…  og som dermed var svært instrumentell i å skape alle de problemene vi har fått.»

(utdraget av kommentarene er noe forkortet av Document)

Meningene er med andre ord delte om denne tildelingen. Jubelen er ikke unison.

Siden 2008 har Akademikerne delt ut Akademikerprisen til personer som har utmerket seg med sin forskning og kunnskapsformidling.

Prisutdelingen finner sted under Akademikernes høstkonferanse Kunnskap for grønn vekst 17. oktober. Statsråd for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, skal dele ut prisen.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂