Something is happening here, but you don’t know what it is, do you Mr. Jones? Thomas Hylland Eriksen har en kronikk i VG hvor han hyller Knut Erik Jensens film om Berlevåg-korets turne i USA like etter 911. Det han får seg til å skrive om USA og Afghanistan!

De første dagene etter 11. september var vi alle amerikanere, men så knuste USAs regjering i løpet av bare noen uker håpet om humanistiske verdier mot barbari. De ble selv barbarer, og dette trenger kormedlemmene ingen universitetsutdannelse for å se.
..
Nesten fire år etter terrorangrepet teller vi daglig uskyldige døde i Irak. Afghanistan hører vi sjelden om for tiden, men flere hundre afghanere sitter fremdeles i bur i amerikanernes ulovlige fangeleir Guantanamo, ironisk nok plasser på Cuba. Afghanernes hjemland er gått fra fundamentalistisk diktatur til en politistat hvor folk forsvinner sporløst; afghanske menneskerettighetsaktivister snakker nå om landet som et «gigantisk amerikansk fengsel». Og den som ikke spør seg selv om alt dette virkelig var nødvendig, må enten ha et hjerte av stein eller Fox News som eneste nyhetskilde.

(Norman Geras er flink til å punktere slik omgang med ord i sin blogg: Normblog.)

Norske intellektuelle som opplever seg selv som liberale, har en spesialitet: å heve seg opp, lage en verbal bølge som løfter dem opp, og lar dem få utløp for sterke meninger. Men merker de ikke at luften er tynn, og at de henger sprikende?

Omtalen av Afghanistan savner ethvert grunnlag, og den mangler det vesentlige: At det handlet om befrielsen av Afghanistan fra et av de verste tyrannier siden Pol Pot, og at det skjedde med FNs velsignelse. Dette kaller Hylland Eriksen «barbari».

Det er den omgangen med ordene norske intellektuelle har: Når selvmordsbomberne kommer til Europa snakker de om amerikanernes barbari!

En mann som Bernt Hagtvet, som har spesialisert seg på nazisme og fascisme, er redd demokratiet vil begå selvmord, fordi det vil søke å beskytte seg gjennom lov og rett!

Jeg må gi Hylland Eriksen rett: man trenger virkelig ingen universitetsutdannelse for å se hvordan ting snus på hodet. Man trenger bare et minimum av realitetssans og omsorg.

Det falske/skumle ved Hylland Eriksen er at folk som ham utgir seg for å ha sånn omsorg. Men en omsorg som stempler amerikanerne som barbarer og Afghanistan som politistat og et eneste stort fengsel, er det motsatte. Det Hylland Eriksen demonstrer er en type politisk irrasjonalitet som blir stadig mer utbredt blant såkalt opplyste mennesker. Imens rykker de virkelige barbarene stadig nærmere.

Les også

-
-
-
-
-
-
-
-