Tirsdag morgen ble vi kontaktet av Mats With Greger som jobber i Journalisten. Han hadde snakket med Helge Lurås om retningen til Resett, skrev han. Her er eposten som vi mottok:

Hei

Ref. telefonsamtale:  Har snakket med Helge Lurås om Resett og hvilken retning de går om dagen.

I den forbindelse kom han med noen påstander som jeg gjerne vil du skal kommentere:

  • Han sier at Resett ønsker en mindre polariserende tone, og på spørsmål om vaksinedekning i alternative medier sier han blant annet:
  • Jeg har også sett hvilken retning Document har gått. Både med tanke på vaksiner, og kanskje særlig hva som skrives om amerikansk politikk etter valget. Rustad har hatt en pro Trump-linje uansett hva som skjer, og det er ikke intellektuelt redelig. Jeg har skrevet om dette før og i november 2020 skrev jeg at de verste påstandene om valgfusk ikke er troverdige, og da mista Resett ti prosent av abonnentene på en uke.  Vi har også skrevet kritisk om vaksinasjonsprogrammet, men har ikke hoppet opp i konspirasjonsgaleien, slik som Document, sier Lurås.
  • Ifølge Lurås har Resett rundt 60-70 prosent flere lesere enn Document. Er det riktig slik dere ser det?
  • Han sier også at det er plass til alle de alternative mediene, men at Resett ikke vil være et ekkokammer, «slik Document er».

Supert om du kunne kommentert de tre utsagnene over.

Takk for tiden!

Lurås er opptatt av å ta avstand til Document. Han omtaler Document som et ekkokammer. Vi forstår at dette er viktig nå som Lurås er i ferd med å søke om pressestøtte. Her gjelder det å posisjonere seg slik at han i det minste kan håpe på å få noen sårt tiltrengte millioner i produksjonstilskudd. For det gikk ikke så bra med Resett i 2021. Den “nye retningen” har ikke falt i god jord hos leserne. “Vi er fullstendig prisgitt lesernes vilje til å støtte oss økonomisk”, skrev Lurås i oktober. Men selv tar han avstand fra dem. Lurås føler nok at Resett har “feil” lesere og det har leserne forstått. De stemmer med føttene og sier opp abonnementet.

Lurås vil gjerne fortelle at Resett har flere lesere enn oss. Ok. Hva så? Vi vet jo årsaken til det. I april 2021 la Facebook inn en hyperbrems på oss. Vi nådde ikke engang ut til våre egne følgere. Bremsen ligger forøvrig der stadig, uten håp om å få den fjernet.

Dette gjør det naturligvis vanskelig å få mange delinger eller kommentarer på Facebook. Når artiklene ikke kommer i våre følgeres nyhetsposter, så blir vi gradvis usynlige. Akkurat slik som Facebook og Faktisk.no håper (det er Faktisk.no som “hjelper til” med brems).

Resultatet er lett å lese av tallene til høyre. Vi har kun fått 138.700 delinger/likes/reaksjoner mot Resetts 351.400. For Resett har ingen slik brems liggende på seg.

Men helt ærlig, så er vi ikke opptatte av hvor mange lesere Resett har. De aller fleste av leserne er gratispassasjerer. Det er økonomien som gir grunnlag for vekst. Vi har jobbet i mange år for å bygge opp Document. For 2021 passerte vi 11 millioner i omsetning. Staben er blitt til 7 ansatte, 11 faste frilansere, 10 faste eksterne bidragsytere og 12 moderatorer. Og vi har ikke tenkt til å gi oss der!

Proff.no viser en bedrift som er lønnsom, godt styrt og i vekst. Dette er tallene fra 2020:

Med dette som utgangspunkt besvarte vi henvendelsen fra Journalisten. Vårt svar var som følger:

Vi har registrert at Resett har lagt om kursen og nå bruker de samme ord på samme måte som hovedstrømsmediene: Polarisering ikke noe man kan velge til eller fra etter forgodtbefinnende. Det er resultat av en politisk konflikt.

Man kan ikke velge bort sin samtid, hvis man gjør det forlater man samtidig det ståsted man har hatt.
Lurås indikerer at Resett har gjort dette når han bruker ordet “ekkokammer” om Document. Dette er en velkjent retorikk. Et forsøk på stempling. Vi er overrasket over at Lurås faller så dypt.
Det samme gjelder hans omtale av amerikansk politikk som han åpenbart vet svært lite om. Å omtale Trump som “fører” er lavmål.
At mange av leserne hans var uenig i hans fordømmelse av Trump og forlot Resett i hopetall, synes å ha falt Lurås tungt for brystet. Men man trenger ikke ty til stempling av person av den grunn.
Vi registrerer at Resett beveger seg inn mot mainstream. Det er et redaktørens suverene valg og vekker nok en viss undring. For hva er da formålet med avisen?
Når det gjelder lesertall er dette fortrolige opplysninger som vi ikke deler. Offentlige estimatene er usikre og vi har heller ingen nøyaktige lesertall for Resett.
Document ble strypt av Facebook den 8. april 2021. Vår nettside behandles etter andre standarder enn f.eks. VG og Dagbladet. Et bilde av jihadister i forbindelse med en artikkel gikk “imot Facebooks standard”, men lignende bilder hos VG og Dagbladet slipper igjennom. Dette skrev vi om for en måned siden. https://www.document.no/2022/01/13/document-vinner-frem/. Samarbeidet mellom Faktisk.no og Facebook tilrettela for ekstra superbrems hos Facebook for oss. Facebook vil ikke engang la oss nå ut til våre egne følgere. Resett har, så langt, unnsluppet dette og har dermed beholdt en større spredning via sosiale medier.
Det er ikke vanskelig å se når dette inntraff på Facebook:
fb-brems 8. april a.jpg
image.png
I 2016 og 2017 nådde vi ut til mellom 100.000 og 200.000 personer hver dag via Facebook. Ytrings- og pressefrihet endret seg raskt.
Hvis vi, som nyhetsmedium, siterer en polsk EU-parlamentariker, så er dette “hate speech” ifølge Facebook. Og det straffer Facebook hardt.
Resett har kan hende flere lesere, men dette er sannsynligvis “engangslesere” som kommer inn via sosiale medier. Vi ser på vår side at vi har en stor økning i lesere som nå går direkte til vår nettside og ikke via Facebook. Dette har da også vært vår strategi lenge: å gjøre oss uavhengig av sosiale medier. Det er for lengst blitt uinteressant for oss å sammenligne lesertall med Resett.
Document er blitt gaselle-bedrift for 3. gang på rad og foreløpig årsregnskap for 2021 peker i retning av at vi blir det for 4. gang.
Staben økes gradvis i takt med inntektene og redaksjonen vokser. Vår kurs ligger fast.

 

Med vennlig hilsen

Hanne Tolg
Daglig leder

Mesteparten av dette svaret ble ignorert av Journalisten. Hele innlegget til Journalisten kan du lese her. Blant annet siterer de Helge Lurås:

– Jeg må si jeg har merket en uforsonlig tone til andre synspunkter blant noen av våre lesere. Det er nesten som de ønsker at vi skal være et ekkokammer slik som Document er. Det strider mot det vi mente Resett skulle bli, og hva vi vil det skal være. Vi er villige til å gjøre noen misfornøyde for å opprettholde den kursen.

Vi ønsker Resett lykke til med ny kurs og misfornøyde lesere. Som vår redaktør Hans Rustad skrev i vårt svar:

«Vi registrerer at Resett beveger seg inn mot mainstream. Det er redaktørens suverene valg og vekker nok en viss undring. For hva er da formålet med avisen?»

 

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.