Khaled Fatami, professor i historie, sier til BBC at avsettelsen av president Mohamed Morsi er et sviende nederlag for politisk islam. Ikke bare i Egypt, men over hele verden.

Programleder Julian Marshall må spørre om han virkelig mener at det er et nederlag for politisk islam utover Egypts grenser.

– Dette var den eldste islamistiske organisasjonen i verden, velorganisert og effektiv. De fikk en historisk sjanse, gjorde rent bord ved valgene, og de sviktet fullstendig, sier Fatami.

Julian Marshall vil ikke gi seg, og spør hva alle som stemte på Morsi skal gjøre og hva mon de vil føle.

– Det var 5 millioner som stemte på Morsi i første valgomgang, og 13 millioner i andre. Disse åtte millioner var mennesker som håpet Brorskapet kunne levere, som ville gi dem en sjanse. De oppdaget fort at de hadde tatt feil og vendte seg mot Brorskapet med økende styrke, sa en talsmann for opposisjonen.

Marshall vil ikke gi seg og spør om det ikke var et kupp.

– Nei, svarer han, alle andre partier, selv salafistene i Al Nur-partiet stilte opp igår, unntatt Brorskapet. De valgte å stå utenfor og kjøre sitt eget løp. De gjorde til og med deres egen posisjon til et spørsmål om islam. De sto for islam og motstandere var mot islam, sa talsmannen.

Marshall bemerket at det er stille fra vestlige regjeringskontorer. De har ikke gitt noen uttalelse.

– Men burde de ikke nå protestere mot at demokratiet er satt ut av spill, er ikke dette en tilbakevenden til gamle dager, spørs Marshall.

-Hvis du antyder at Vesten burde blande seg inn er jeg er redd du tar feil. Dette er egypternes sak, og det vil kun gjøre vondt verre hvis man tror man kan gjøre noe, sa en tidligere britisk ambassadør.