Nytt

Ivica Petrusic, som er visepresident i en forening av innvandrere til Sveits kalt Second@s Plus, sier i den sveitsiske dagsavisen Aargauer Zeitung at landets flagg ikke lenger passer til dagens multikulturelle Sveits fordi korset viser en kristen bakgrunn.

Nyheten er også å finne på nettsidene til dagsavisen 20 Minuten.

Petrusic kommenterer at landets kristne røtter riktignok skal respekteres, men at det også må skilles mellom kirke og stat, og at det i dag finnes et stort religiøst og kulturelt mangfold i Sveits som korset ikke representerer.

Korset burde etter Petrusics oppfatning således erstattes av et nytt symbol som alle kan identifisere seg med, og han nevner i den sammenheng det gamle helvetiske flagget fra 1799, som er grønt, rødt og gult:

«Fargene rødt og gult står for urkantonene Schwyz og Uri, og grønt for revolusjonen», sier Petrusic. «Det helvetiske flagget står for et progressivt og kosmopolitisk Sveits.»

Talspersoner for det nasjonalkonservative Schweizerische Volkspartei (SVP), regjeringspartiet Christlichdemokratische Volkspartei (CVP) og det liberale partiet FDP avviser forslaget kategorisk.

Til Tages-Anzeiger sier Petrusic at han er blitt misforstått, og at det hele bare var en del av en generell diskusjon om symboler og tidene som forandrer seg. Det skal overhodet ikke ha vært Petrusics hensikt å ta til orde for å fjerne korset i det sveitsiske flagget, men han sier at det må være lov stille å spørsmålstegn ved symbolers uforanderlighet, foruten å bemerke at det med tiden kan bli få personer som identifiserer seg med et statisk symbol.

Mange vanlige mennesker er ifølge Tages-Anzeiger blitt provosert av å høre at flagget deres ikke er tidsmessig, men Petrusic sier at det heller ikke var hans hensikt med utspillet.

 

Aargauer Zeitung: Weg mit dem Kreuz: Secondos für neue Schweizer Fahne
20 Minuten: Secondos wollen Schweizerkreuz abschaffen
Tages-Anzeiger: «Wir wollen das Schweizer Kreuz nicht abschaffen»