Bundesgericht i Lausanne. Foto: Wallisersoul / Wikimedia Commons.
En 56 år gammel kvinne fra Kosovo som har bodd 27 år i Sveits, er av høyesterett blitt utvist fra landet på grunn av dårlig integrering og for høyt mottak av sosiale ytelser, skriver Aargauer Zeitung.
Saken har gått for rettssystemet i Sveits siden 2016, da kvinnen ikke fikk innvilget forlenget oppholdstillatelse av immigrasjonsmyndighetene i Zürich. En klage ble ikke tatt til følge, og kvinnen tapte også da hun brakte saken inn for den administrative domstolen i Zürich.
Og nå er altså punktum satt for saken med den nylige dommen i Bundesgericht, som er landets høyeste domstol.
56-åringen, som kom til Sveits sammen med mannen sin under krigen i Jugoslavia i 1991, blir utvist til tross for at hun har tre barn i alderen 24–36 år som alle er naturaliserte sveitsiske statsborgere. Selv er hun i dag skilt.
For de sveitsiske domstolene har det imidlertid vært avgjørende at kvinnen har vært en belastning for sosialvesenet til tross for at hun har evne til å arbeide, samt at hun ikke er tilstrekkelig integrert, ei heller språklig. Etter alle disse årene trenger hun fremdeles tolk.
Mellom 2007 og april 2016 mottok hun nesten 150.000 francs i støtte, går det frem av kjennelsen fra den administrative domstolen i Zürich. Denne bemerker også at avhengigheten av sosialstøtte for det meste er selvforskyldt.
Kvinnen hadde tidligere påberopt seg manglende arbeidsevne, men sveitsiske myndigheter fant ikke grunnlag for å ta påstanden til følge.
Ifølge den administrative domstolen er kvinnen sosialisert i sitt hjemland, hvor hun har familie og et sosialt nettverk med moren, tre brødre, en søster og andre slektninger.
Også i EU-/EØS-land finnes det smutthull i regelverket om fri bevegelse av mennesker som åpner for at innvandrere kan sendes ut dersom de er en belastning for vertssamfunnet. Men klausuler i regelverket og lang tids innarbeidet praksis gjør slike utvisninger til sjeldenheter.