Sveitsisk politi tok ingen sjanser lørdag kveld da lederen for Identitetsbevegelsen i Østerrike, Martin Sellner, skulle presentere boken sin i landsbyen Tegerfelden. Han ble arrestert så snart han hadde kommet på talerstolen.

Politiets grunngivelse for den proaktive holdningen var «opprettholdelse av offentlig sikkerhet».

Sellners bok «Remigration: Ein Vorslag» handler om tilbakevandring av «kulturelt, økonomisk, politisk og religiøst ikke-assimilerbare» innvandrere i Europa.

På arrangørenes eget opptak (nederst i saken) ser vi at væpnet politi kutter strømmen i lokalet etter knappe tre minutter og pågriper Sellner (35).

– Frihet, frihet, frihet, roper tilskuerne og buer da taleren føres ut av lokalet.

Utenfor ser vi biler både fra kantonspolitiet og grensepolitiet.

Familie, identitet, naturvern

Det har gått rykter om Sellners ankomst til Sveits i en måneds tid, etter at en invitasjon fra den Winterthur-baserte organisasjonen Junge Tat ble kjent. Junge Tat (Ung handling, innsats) er ut fra sine egne nettsider å dømme spesielt opptatt av temaene familie, etnokulturell identitet og naturvern.

Sveitsiske nyhetsmedier har siden forrige måned publisert saker der myndighetene varslet at de ikke ville tillate østerrikeren å ha kontakt med sveitsiske høyreorganisasjoner. Sellner blir av sveitsisk presse karakterisert med merkelapper som «prominent høyreekstremist», og lignende.

– Ikke en arrestasjon

Sellner kunne kjøre over den åpne grensen tidligere på dagen, så det var bestyrerinnen av museumslokalet der arrangementet fant sted som kontaktet politiet og fikk stoppet tankekriminaliteten i tide.

Etter at arrestasjonen var et faktum og politiet ifølge Junge Tat hadde utplassert mer enn «et dusin» politifolk i museumslokalene, gikk politiets talskvinne ut og presiserte at dette ikke var en arrestasjon, men en anholdelse, med påfølgende utvisning fra delstaten.

Hun kunne også dementere arrangørens påstand om at arrestasjonen var politisk:

– Grunnen er at vi frykter at Sellners opptreden skal provosere frem konfrontasjoner.

Hvem som kunne bli provosert sa hun ikke noe om. På opptaket fra hendelsen ser man ingen motdemonstranter verken ute eller inne.

Sellner ble utvist fra kantonen Aargau i to måneder. Ideologiske motstandere fryder seg over at han fikk smake sin egen medisin: tilbakevandring (remigrering).

Sellner har ved gjentatte tilfeller blitt nektet innreise til andre land og er permanent utestengt fra Storbritannia. Han mener nå at myndighetene i Sveits forsøker å få ham permanent bannlyst fra landet, ifølge et innlegg på X.

Innvandringsskeptisk del av Sveits

Tegerfelden, det lille tettstedet der Sellner skulle tale om «Etniske valg og tilbakevandring», ligger nær den tyske grensen mellom Zürich og Basel. Stedet har i overkant av 1200 innbyggere. Det klart største politiske partiet der og i delstaten Aargau som helhet, og i flere av de andre kantonene i det nordlige, tysktalende Sveits, er det Sveitsiske folkepartiet (Schweizerische Volkspartei, SVP). Partiet er skeptisk til EU, globalisme og masseinnvandring.

SVP fikk ved valget i 2023 halvparten alle stemmer i flere av delstatene langs tyskegrensen. I delstatene Zürich og Bern, der henholdsvis forretningssenteret og hovedstaden ligger, var SVP det største partiet med 29 prosent av stemmene.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.