Neste måned er det valg i Sveits og oppslutningen om Det sveitsiske folkeparti (Schweizerische Volkspartei, SVP) øker på meningsmålingene. Partiet er euroskeptisk, vil ha slutt på migrasjonen og trekker i tvil at det eksisterer noe sånt som menneskeskapte klimaendringer. 

Migrasjon og inflasjon skremmer

Dette treffer blink hos sveitserne som for tiden er mest bekymret for migrasjon og inflasjon og anser klimaendringer som mindre viktig. 

Det sveitsiske folkepartiet gjorde et meget godt valg i 2015 da flyktningkrisen var på sitt mest dramatiske. Partiet fikk den største andel mandater som noe parti har vunnet i Sveits siden 1919. I 2019 tapte partiet noe oppslutning, men forble det største i parlamentet.

Ekstraordinært stabilt

Nu ligger partiet an til ny oppgang i det politisk ekstraordinært stabile Sveits hvor én og to prosents svingninger på meningsmålinger regnes som markante utslag. 

Svingningene knyttes til borgernes bekymringer for stigende økonomiske og sosiale omkostninger ved migrasjonen. SVP står fast ved sin motstand mot klimareguleringer og opprettholder sin restriktive migrasjonspolitikk. Tidligere iår tok partiet til orde for en folkeavstemning mot en lov om å redusere CO2-utslippene.

Konservativ bølge

Det er parlamentsvalg i Sveits 22. oktober. Hvis høyrefløyen vinner følger de opp en europeisk trend: Ifjor skjedde det i Sverige og Italia. Iår er det skjedd i Latvia, Finland, Hellas og Spania.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.