78 prosent av den tyske befolkningen er misfornøyd med den føderale, tyske regjeringen som består av sosialdemokratene, de grønne og de liberale. De mener den i for stor grad prioriterer migranter og rike mennesker. 

Inflasjon, klimapolitikk og migrasjon

Desillusjonen over de etablerte partiene er økende, viser en meningsmåling utført av ARD-DeutschlandTrend. Bare tyve prosent av befolkningen er ganske positiv til regjeringen og bare én prosent er meget tilfreds.

41 prosent er misfornøyd med forbundskansler Olaf Scholz’ lederskap. Mange tyskere kritiserer den økende inflasjonen, kostnadene ved klimapolitikken og migrasjonskrisen.

Tysklands nest største pati

AfD har den siste tiden gått kraftig frem samtidig som kritikken mot koalisjonsregjeringen vokser. Med en oppslutning på 23 prosent på meningsmålingene er partiet er AfD Tysklands nest største pati, like bak CDU. AfD har iår fått sine første ordførere på lokalt nivå. 

Flere politikere beskriver AfDs fremgang som en trussel mot demokratiet. Georg Maier, sosialdemokratenes innenriksminister i Thüringen, beskrev AfDs seier i delstaten i juni som et «alarmsignal for alle demokratiske krefter». CDU har derimot nylig åpnet for samarbeid med AfD.

Både «høyreradikalt» og «høyreekstremt»

AfD som ønsker å begrense innvandringen til Tyskland og er kritisk til EU, beskrives både som høyreradikalt og høyreekstremt. Tysklands føderale sikkerhetstjeneste for innenriks politisk overvåkning Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), stemplet tidligere iår partiet som «mistenkelig» og omtalte «ekstremistiske elementer» i partiet. Det er første gang siden annen verdenskrig at efterretningstjenesten omtaler et politisk parti som «mistenkelig».

 

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.