Illustrasjonsfoto: Pixabay.

Den muslimske fastemåneden ramadan pågår i 2019 i tidsrommet 5. mai til 4. juni, og som sedvanlig reises det spørsmål om evnen til konsentrasjon og fysisk aktivitet hos de muslimske barna som faster mellom soloppgang og solnedgang under skoledagene.

Det heter seg at barn er fritatt for å faste under ramadan. På grunn av nidkjære foreldre er det flere som gjør det likevel. Det viser seg imidlertid at problemstillingen ikke er begrenset til muslimske elever.

I Sveits kommer det nå vitnesbyrd fra barneskolen om at også ikke-muslimske skoleelever føler seg presset til å faste, skriver den sveitsiske avisen 20 Minuten.

For eksempel ved Laubegg-skolen i Winterthur, hvor andelen muslimske barn er «ganske høy», som lærer Arlinda Dauti sier til magasinet utgitt av lærerforbundet i Zürich (ZLV).

«I min siste sjetteklasse har jeg sett at elevene i klassen oppfordrer hverandre til å faste.» Dette har ført til at også ikke-muslimske elever har sluttet å spise og drikke. Dermed ender mange av barna opp med å være svert trette om ettermiddagen.

Det sveitsiske lærerforbundets generalsekretær Franziska Peterhans bekrefter at fenomenet eksisterer: Jevnaldrende venner øver innflytelse på hverandre, sånn er det bare i oppveksten, sier hun, og legger til:

Foreldre bør kontakte læreren hvis de har på følelsen av barna deres lider under gruppepress.

Lærerforbundets president Beat W. Zemp relativiserer problemet: Når elever føler seg tvunget til å gi etter for gruppepress, kan det ha å gjøre med alt fra mobiltelefoner til faste under ramadan, mener hun.

Men det ville bare være et problem så lenge elever som ikke faster, blir mobbet. Hvis elever vil faste av religiøse grunner, må det ifølge den sveitsiske grunnloven respekteres.

Zemps myke linje skiller seg fra den nokså bryske holdningen til manglende tilpasning hos skolemyndighetene i kantonen Baselland, der man har insistert på plikten til håndtrykk og hvor myndighetene skal varsles i tilfelle integreringsproblemer.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.