Fra Kehilat Bnei Torah-synagogen i Jerusalem etter terrorangrepet der den 18. november 2014. Foto: Kobi Gideon / Government Press Office / Israels utenriksdepartement.

To av tre styremedlemmer i den humanitære organisasjonen Islamic Relief Norge (IRN) trekker seg fra sine verv etter at det er avslørt at de har støttet terror mot israelere. Både styreleder og et styremedlem trekker seg, kan Document avsløre i dag.

Islamic Relief er en verdensomspennende muslimsk hjelpeorganisasjon med utviklingsprogrammer i over 40 land. Formålet er å lindre nød og lidelse og å bidra til utvikling i fattige land. Den norske avdelingen ble etablert i 2017.

Islamic Relief styres av Islamic Relief Worldwide (IRW) som befinner seg i Birmingham, England. Lederen for IRW, Tayeb Abdoun, ble nylig tvunget til å trekke seg fra stillingen etter at den sveitsiske avisen Tages-Anzeiger dokumenterte at han hadde forherliget drap på tre israelere i Jerusalem 13. oktober 2015.

Tages-Anzeiger avslørte i forrige uke at Tayeb Abdoun feiret det antisemittiske trippeldrapet ved å poste et bilde av en kniv og en tommel opp til Facebook sammen med ordene: «Legg likene av jødene på fjelltoppene, så ingen hunder i Palestina trenger å gå sultne.»

Angrepet ble utført av to palestinere med kniv og skytevåpen på en buss i Øst-Jerusalem. I tillegg til de tre dødsofrene ble 15 personer skadet i angrepet.

Abdouns avgang som leder for Islamic Relief Worldwide skjer som en direkte følge av at Tages-Anzeiger konfronterte ham med terrorhyllesten, som ifølge avisen ikke er det eneste eksemplet på at Abdoun har spredt ekstremistisk tankegods i sosiale medier.

Tages-Anzeigers artikkel ligger bak betalingsmur, men Jerusalem Post har oppsummert saken.

Styreleder i den norske avdelingen

Tayeb Abdoun er ifølge offentlige registre også styreleder for Islamic Relief Norway. De øvrige medlemmene av styret er Abdo Samie Nasri og Kaissar Ben Bahri Bac-Ali, begge bosatt i Oslo. Tidligere var også den kjente norske muslimen Basim Ghozlan medlem av styret.

På sin åpne facebookside publiserte Nasri en hyllest til to palestinske Hamas-terrorister etter at de hadde angrepet en synagoge i Jerusalem 18. oktober 2014 og drept seks mennesker. På bildet han publiserte omtales de to som «martyrer» i den arabiske teksten.

Skjermdump av Abdo Samie Nasris innlegg. 

Overfor Document understreker Nasri at Islamic Relief er en humanitær organisasjon som ikke blander seg i politikk, men arbeider med å lindre nød, når vi kontakter ham fredag ettermiddag.

– Hva tenker du om at en person som Tayeb Abdoun, som har vært så sentral for organisasjonen, har støttet terror?

– Det er noe forkastelig, helt forkastelig. Vi driver og hjelper mennesker, vi blander oss ikke i konflikter eller politikk. Vi fokuserer på å hjelpe mennesker. Det er noe som ikke er akseptert at man går ut og driver med sånne ting.

– Man skal ikke støtte drap eller terrror?

– Nei.

– Men da lurer jeg på følgende: På din facebookside hyllet du i 2014 to terrorister etter et angrep på en synagoge i Jerusalem hvor seks mennesker ble drept.

– Jeg..?

– Ja.

Nasri hevder han ikke kjenner til innlegget, og ber om å få det tilsendt. Han får lenken til sitt eget innlegg sendt på epost. Etter denne samtalen har det ikke lykkes Document å få kontakt med Abdo Samie Nasri til tross for gjentatte forsøk.

Fredag kveld forsvinner Nasirs facebookside. Det er ikke lenger mulig å se innlegget som støtter de to Hamas-terroristene, og heller ikke noe annet innhold på siden hans.

Før siden forsvant var det også mulig å se av et innlegg at Nasri beundrer Det muslimske brorskapets åndelige leder Yusuf al-Qaradawi, som har hyllet Holocaust.

To terrorister ligger døde på fortauet etter skuddveksling med israelsk politi utenfor Kehilat Bnei Torah-synagogen i Jerusalem 18. november 2014. Væpnet med kniver, økser og skytevåpen drepte de fire jøder under bønn i synagogen og en politimann som forsøkte å stanse dem. Senere døde ytterligere en person av skadene. Foto: Sebastian Scheiner / AP / NTB.

Kaissar Ben Bahri Bac-Ali kjenner ikke til at Tayeb Abdoun er presset ut av IRW når vi ringer ham fredag ettermiddag.

– Nei, det visste jeg ikke.

– Du sitter i styret for IRN sammen med Abdo Samie Nasri, som også har uttrykt støtte til terror.

– Har han det? Det er alvorlig. Han må trekke det, sier Bac-Ali, etter at vi har forklart ham hvilken terroraksjon Nasri støttet.

– Man skal ikke angripe jøder, synagoger eller kirker, sier Bac-Ali.

– Men begge dine styrekollegaer har støttet terroraksjoner i Israel?

– Jeg vil gjerne rydde opp i dette, jeg vil anbefale dem å rette det.

– Er det nok å slette innleggene fra Facebook?

– Nei, det er ikke nok.

Kaissar Ben Bahri Bac-Ali. Foto: Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

Kaissar Ben Bahri Bac-Ali sier at han trenger å snakke med sine to styrekollegaer. Lørdag ettermiddag ringer han tilbake og forteller at Nasir «99 prosent sikkert» kommer til å trekke seg.

– Hovedkontoret i England har sagt til ham at han må gå av.

– Vi ser alvorlig på saken, understreker Bac-Ali.

Han sier at han er bedt om å overta som styreleder, men at han skal ha flere samtaler med IRWs hovedkontor, og at han stiller flere betingelser, blant annet at man skal hjelpe alle, enten de er muslimer eller ikke-muslimer.

– Jeg vil undersøke nøye hva dette er, og få ryddet opp i det.

– Så per i dag er du alene i styret?

– Nå er det kun meg, ja.

Bac-Ali forteller at styret vil bli fulltallig igjen om noen dager.

Skjermdump av Kaissar Ben Bahri Bac-Alis facebookinnlegg med sitat av Hassan al-Banna.

På sin egen facebookside har Bac-Ali lagt ut et sitat fra Det muslimske brorskapets grunnlegger Hassan al-Banna.

– Er det akseptabelt når man skal drive en humanitær organisasjon?

– Nei, jeg skal slette alt hvis det er noe der. Det er sikkert noe gammelt. Jeg skal slette alt som har noe med politikk å gjøre.

Søndag kveld ligger Bac-Alis innlegg fremdeles åpent på Facebook.

IRW har flere ganger nektet for at de har noen bånd til Det muslimske brorskapet. I 2019 hevdet den tyske regjeringen at IRW har betydelige personlige bånd («signifikante personelle Verbindungen») til brorskapet, noe Islamic Relief avviste blankt. (Frankfurter Rundschau)

Bac-Ali forteller at Nasir har sagt at innlegget hvor han støtter terror er «veldig gammelt», og at det ikke uttrykte støtte til terroristene bak angrepet på synagogen, til tross for at teksten på bildet omtaler de to døde terroristene som «martyrer».

Etter å ha fått tilsendt en skjermdump av Nasris Facebook-innlegg, sender Bac-Ali oss følgende per SMS:

 «Angrep på Synagoger i Jerusalem er terror mener jeg. Det var en tabbe / skam å støtte slike angrep særlig når man driver med humanitære arbeid.»

Da Tayeb Abdoun sist uke ble presset ut av Islamic Relief var det tredje gang på seks måneder at ledende skikkelser i organisasjonen fratrådte sine verv og stillinger på grunn av antisemittisme.

Ikke desto mindre påstår sveitsiske bistandsmyndigheter, som har sponset Islamic Relief Worldwide med flere millioner sveitsiske francs, og fremdeles forsvarer samarbeidet med organisasjonen, at det ikke finnes belegg for at Islamic Relief står radikale islamske grupper nær.

Organisasjonen benekter at den har noe å gjøre med Det muslimske brorskapet, og insisterer på at enkeltpersoners feilgrep ikke betyr at det er noe galt med organisasjonen selv.

Den tidligere svenske etterretningsoffiseren Johan Westerholm dokumenterer imidlertid i sin bok «Islamismen i Sverige» (utgitt på norsk av Document) at Islamic Relief i kraft av en rekke personlige bånd må anses som en del av Det muslimske brorskapets aktiviteter.

Det er ikke klart hva slags relasjon som finnes mellom Islamic Reliefs grunnlegger Hany al-Banna og Brorskapets grunnlegger Hassan al-Banna, men Hany al-Banna, som nylig beskrev jesidier som «djevletilbedere», sa i et intervju i 2004 at Hassan al-Banna var høyt aktet og respektert der hvor han vokste opp i Egypt, og at ideene hans var luften man pustet i. Hany al-Banna beskrev nylig jesidier som djevletilbedere i et videoopptak, skriver Tages-Anzeiger.

I Sverige mottar Islamic Relief flere millioner kroner av svenske myndigheter, opplyser Westerholm i boken sin. I juni 2019 fikk organisasjonen 3,5 millioner kroner for arbeid med flyktninger i Syria.

Ifølge Islamic Relief Deutschland mottok organisasjonen i perioden 2011-2015 over 6 millioner euro i støtte fra tyske myndigheter, meldte DPA i fjor. I høst ble det kjent at sammenslutningen av tyske bistandsorganisasjoner har kastet ut Islamic Relief. Bakgrunnen er anklager om kontakter med Det muslimske brorskapet.

 

Få opplyste venner. Gi dem julegaver fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.