I diskusjonen om hvor grensene går for anstendig debatt, med fokus på kommentarfelt og anonymitet, er det en annen side som ikke er nevnt: den sensur som allerede foregår, bla. på Facebook og på trådløse nettverk.

Dette må være en helt essensiell sak, for stadig mer av informasjonen vil foregå over wi-fi nett på offentlige steder. Der vil det konkret settes en standard. Hvor man legger listen vil ha innflytelse på folks oppførsel på nett, og – må man anta – hva de tør å si offentlig.

Hvis man får et rødt flagg når man laster opp et nettsted med beskjed om «upassende innhold», vil det påvirke folks holdninger til hva man kan si.

En leser fortalte for en tid tilbake om et besøk på et bilverksted i Sverige hvor en slik beskjed kom opp da han ville lese document.no. For ikke lang tid siden skjedde det samme med en advokat som var på Rygge flyplass. Vedkommende skrev til Rygge og klaget. Blokkeringen rammet også honestthinking.org.

Siden mange av slike møteplasser er del av kjeder, vil blokkeringen ha preg av å være knesatt politikk. NSB har nylig åpnet for wi-fi på sine tog mot registrering, og det samme er ved å skje på flyene. Hvis brukerne opplever at visse nettsteder er blokkert vil det være et viktig politisk signal om hvor grensen for den offentlige debatt går. Det er merkelig at dette tema ikke er tatt opp for lengst, for her krysser den teknologiske utvikling behovet for spørsmålet om politisk anstendighet.

En blokkering vil også være en klar markering overfor de ansatte. Her går grensen for hva der er lov å lese.

Det er tankevekkende: for noen år siden ville det vært porno, nå er det politikk der er brennbart. Er det snaphanen.dk, uriasposten.net og document.nos skyld, eller er der snakk om noe der sker med samfunnet? Spørsmålet burde ikke være vanskelig å besvare.

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂