Aftenposten kan i dag fortelle at en egen gruppe innen politiet har identifisert 30 nicks og 20 epost-adresser som Anders Behring Breivik på nett.

Det er påfallende at Aftenposten ikke følger opp og redegjør for Behring Breiviks virksomhet på egen nettside.

Politiet har identifisert over 30 kallenavn, eller såkalte «nicks», som ble brukt av Behring Breivik, deriblant kallenavn han har brukt på nettsidene til Aftenposten, VG og Nettforum med det politiet karakteriserer som en «mer ekstrem vinkling innenfor hans interesseområder».

- Vi har koblet siktede til over 40 forskjellige nettsider, sier Høyem Koteng.

Fra høsten 2009 ga Behring Breivik uttrykk for sine innvandringskritiske holdninger på nettstedet Document.no. Han foreslo også for nettsidens ledelse at han skulle medvirke til å lansere nettstedet som et magasin eller som en avis.

Politiet har ikke funnet noen eksempler på at terroristen forut for 22. juli ga uttrykk for at han ville bruke vold.

Aftenpostens artikkel etterlater en rekke spørsmål:

Hvorfor har ikke de større mediehusene gått dypere inn i Behring Breiviks aktivitet på deres egne nettsider? mens de har vært flinke til å rette søkelyset mot at han skrev leserinnlegg på document.no? Denne nettsiden la umiddelbart ut alle innlegg han hadde skrevet, hvorfor har ikke de andre nettstedene gjort det samme?

Hvis politiet ønsker å trenge til bunns i ABBs skjulte liv på nett, hvorfor kan ikke nick’ene offentliggjøres, slik at publikum kan bidra til å kaste lys over hans virksomhet?

Medienes taushet om egen rolle sår tvil om deres integritet. Mens de gjerne retter søkelyset mot nettsteder som document.no, har de til nå tiet om debatten på egne nettsteder. Øivind Strømmen kritiserte denne uken redaksjonene for ikke å følge med på debatten. Dette ble avvist av både nestleder i Redaktørforeningen, Arne Jensen, og Dagbladets nye redaktør John Arne Marcussen.

Politiets bemerkning om at Behring Breiviks aktivitet på VG, Aftenposten og Nettforum var «mer ekstrem» roper på en utdyping. Kan forklaringen være at debatten på disse mainstream-nettstedene er mer ekstrem enn feks. på document.no? og at redaksjonene derfor ikke ønsker oppmerksomhet rundt dem? Det var påfallende at ingen av dem tok Strømmens kritikk ad notam, men avviste den.

Kan det være at mediene sitter i et glasshus?

Det er kjent fra tidligere at mediehusene sletter kommentarer. Kan det tenkes at noe av ABBs aktivitet er slettet? Dette burde politiet kunne svare på.

En leser kommenterer på VG Nett:

Mediene har med rette satt fokus på Breiviks bakgrunn. Tidlig var de på pletten og viste til hans medlemskap i FrP og hans aktive bruk av Document.no.

Begge var raskt ute og gjorde mye for å få kortene på bordet om sin befaring med Anders Behring Breivik. Document.no var faktisk forbilledlige når det gjaldt å legge ut alt hva han hadde skrevet på nettstedet for alle å se.

VG, Dagbladet og til mindre grad Aftenposten har gjort mye for å bringe frem Breiviks fortid og hans tanker og meninger. De har hamret løs på plattformer han har benyttet seg av, og i min mening, med rette. Enkelte steder på nettet han har trådt har vært arnested for hat mot folkegrupper og andre og det er ikke noe galt i å påpeke dette.

Det som derimot er rart er at VG og Aftenposten (og sikkert også Dagbladet) har på nett også hatt befaring med Breivik uten at dette er en sak de snakker høyt om. I dag bringer Aftenposten en sak som omhandler hans liv på nettet hvor dette blir nevnt som tilleggsinformasjon mens fokuset havner på document.no i stedet for VG og Aftenposten hvor han i følge politiet har vært enda mer ekstrem enn for.eks på document.no:

Politiet har identifisert over 30 kallenavn, eller såkalte «nicks», som ble brukt av Behring Breivik, deriblant kallenavn han har brukt på nettsidene til Aftenposten, VG og Nettforum med det politiet karakteriserer som en «mer ekstrem vinkling innenfor hans interesseområder».

Gjør mediene noe sak ut av dette? Er det verdt en forside på VG at Breivik fritt fikk spre sine mest ekstreme meninger på deres forum? Vi har ikke sett noe til det enda og jeg tviler på det kommer. For mediene vil vel nødig innrømme at deres nettsteder er like mye et arnested for hat som document.no?

Aftenposten skjønte nok tidlig at dette var en av deres egne debattanter og stengte og fjernet sitt forum, men det er tydeligvis ikke verdt et oppslag i avisen at han brukte deres nettsted akkurat som han brukte document.no?

Så hva tror dere? Får vi se overskrifter og krigstyper om Breivik og hans bruk av VG og Aftenpostens nettsteder? Eller blir dette forbigått i stillhet?

Kartlegger Behring Breiviks liv på internett
Politiet kartlegger Anders Behring Breiviks liv på Internett. Tusenvis av e-poster fra de siste syv årene granskes.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂