Sverige opplevde et dramatisk drap på en populær forsker i Örebro tirsdag, og kolleger tror det var en politisk handling. Fuat Deniz forsket på de kristne minoritetenes historie og stilling i det ottomanske riket og dagens Tyrkia. Det er et meget følsomt tema.

Det var på ettermiddagen. Fuat Deniz var på vei inn til gymnastikksalen, da han ble stanset. Ingen vitner så hva som skjedde. De hørte bare et skrik. Angriperen stakk ham i halsen – for å drepe.

En halv time senere legger innehaveren av en kiosk merke til en mann som står utenfor. Da en politibil svinger opp, kommer han inn. Innehaveren, Ilmar, ser at han er blodig, og det virker ikke som om det er pga arbeid.

Det var först när mannen var framme vid kassan som Ilmar upptäckte att han hade blod på både händerna och kläderna.
– Det var rostbrunt som blod blir när det torkar in. Först stod han bara helt tyst och tittade på mig, sedan började han gräva i fickorna. Oj då, jag har visst glömt pengarna. Jag kommer tillbaka, sa han innan han gick, minns Ilmar.

Tror du att det var mördaren?
– Jag vet inte, det är konstigt att man går in i en butik med blodiga kläder. Men han såg inte ut som en a-lagare. Han var vältränad och hade kläder som stämmer med signalementet. Det såg ut som en student, han hade slät hy och inga arbetarhänder.

Til tross for at innehaveren har stått ansikt til ansikt med mannen, og at politiet har et videoopptak av ham, er hverken Expressen eller politiet istand til å gi et signalement av ham. Var han feks. tyrkisk av utseende? Men her støter vi an mot den spesielle återhallsamheten og omskrivningen som slår inn i Sverige hver gang man omtaler forbrytelser med etnisk tilsnitt.

Deniz sitt liv sto ikke til å redde. Legene rakk å holde ham i live til kona og andre slektninger hadde fått tatt farvel. Nyhetsmeldingene var kaotiske: hvordan kunne en så populær lærer bli drept? En god kollega på sosiologisk avdeling nektet å tro at Deniz var målet.

Men så går det noen dager, og andre lærere kan fortelle at forskning omkring assyriske kristne i Tyrkia og under ottomanerne, er meget politisk ladet. Säpo ble for øvrig koblet inn med en gang.

Lärarna befarar att dådet var en politisk handling — de som forskat om assyrier och folkmorden i det forna osmanska riket har hotats, uppger historieprofessorn vid Södertörns högskola David Gaunt för Svenska Dagbladet.
Gaunt är en av få forskare i ämnet och känner väl till den mördade universitetsläraren som forskade om assyriers och syrianers historia. De har deltagit ihop i paneldebatter och hållit seminarier tillsammans.
«Känslig fråga»

– Fler gånger har det dykt upp människor på våra seminarier och utgett sig för att vara journalister för att sedan gå runt och fotografera alla deltagare, uppger David Gaunt.
Han berättar också att beväpnad säkerhetspolis har följt varje steg han tagit vid resor i Turkiet och att en turkisk tidning utsatt honom för smutskastning. Kolleger ska ha trakasserats, fått dödshot och stämplats som terrorister. Hoten har inte alltid varit direkta utan underförstådda, säger han.
– Det är en väldigt känslig fråga där forskning ses som en politisk handling.
– Alla som intresserar sig för kristna minoriteter i Turkiet upplevs som hot.
Erkänd forskare

Den knivdödade forskaren var internationellt erkänd inom sitt område som belyste folkmord på assyrier i det osmanska riket. I dag skulle han talat i Leiden i Nederländerna om hur olika stater hanterar religiösa minoriteter.

Fuat Deniz var et prakteksemplar av en innvandrer: tolerant, idealistisk, glødende opptatt av å få det flerkulturelle samfunn til å fungere. Men han ville ha frem sannheten. Og den samme toleransen som gjør det mulig for Deniz å forske, gjør det mulig for morderen å snike seg inn og drepe. Da er det som det offisielle Sverige går i sjokk. At historiske konflikter er så ladet, er vanskelig å fatte.

Men den som begynner å lese om folkemordet på armenerne og grekere ser raskt at dette er som åpne sår. Man vil ikke innrømme noe som helst, og mordene ligger uoppklart i den forstand at de ennå ikke er erkjent som mord, men forsvares.

Det er en ytterst nedslående hendelse for det flerkulturelle samfunn i Norden og Europa, for det betyr at de dyktigste av innvandrerne, som forener det beste fra vestlig og egen kultur, risikerer å betale med sitt liv.

Mördade lärarens kolleger hotade
Kolleger till den mördade universitetsläraren i Örebro fruktar nu att också de kan stå på tur. Flera av dem har hotats för sin forsknings skull.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂