Den 42 år gamle mannen som ble arrestert i Gøteborg onsdag, mistenkt for befatning med drapet på Fuat Deniz, er en slektning, fikk TT greie på i løpet av dagen. Men politiet vil ikke si noe om motivet.

Men vad det misstänkta motivet är vill varken polis eller åklagare gå in på. Det är därför oklart om motivet är av privat natur eller kopplat till universitetslektorns forskning. Lektorn har bland annat skrivit om det omstridda folkmordet på assyrier i början av 1900-talet.
Inte heller ville man svara på om mannens utseende stämmer överens med signalementet på den person som sågs springa från universitetsområdet efter mordet. Om det är samma man som blodig gick in i en butik i Örebro på morddagen och fångades på bild av en bevakningskamera kan man inte svara på. Orsaken är att polisen ännu inte fått den förbättrade bildsekvensen från Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL). SKL förbättrade nämligen fel del av bandet.

Politiet mener også å kunne bevise at den mistenkte befant seg i Ørebro på den aktuelle dagen, 11. desember, da Deniz fikk skåret over strupen med en kniv.

Politiet sier at den mistenktes navn dukket opp meget tidlig i etterforskningen.

Noe av problemet med svensk offentlighet er at myndighetene har en meget politisk korrekt måte å omtale fenomener på. Det samme har pressen, så det kan ta tid å få avklart motivet.

Mördad lektor släkt med misstänk
t