Kommentar

Mahmoud Abbas som kan bli valgt til ny palestinsk president, har i dag kommet med en sterk appell palestinerne til å legge ned våpnene.

«The uprising should be kept away from arms because it is a legitimate right of the people to express their rejection of the occupation by popular and social means,» Abbas told the pan Arab Asharq al-Awsat newspaper.
«The use of arms has been damaging and should end,» said Abbas, who took over as head of the Palestine Liberation Organisation after Arafat’s death. (Reuters)

Marwan Barghouti, tidligere sikkerhetssjef på Vestbredden, utfordret for en kort tid siden Abbas ved å si at han likevel er kandidat til presidentvalget (men har trukket det tilbake). Han og Abbas tilhører begge Fatah. Barghouti sitter i fengsel i Israel, anklagd for å være skyldig i selvmordsterroren. Tidligere har Barghouti fortalt hvordan den nye intifadaen ble planlagt. Barghouti er voldens mann og har støtte fra Fatahs yngre menn som befinner seg i terrorgrupper som al-Aqsa Martyrbrigadene. Volden og maktmisbruket, ikke minst mot den palestinske sivilbefolkningen, gjør dem til småkonger med våpen i hånd og ingen lovverk å bry seg om. Det er disse som ønsker at Barghouti skal utfordre en mer moderat mann som Abbas – som tilhører Arafats generasjon.

Det blir interessant å følge med på hva som skjer videre i kjølvannet av Arafats død, og med Abbas som ny, midlertidig leder. Det pågår til dels voldsomme kamper i Gaza mellom medlemmer av terrorgruppene og israelske soldater, og det spørs hvilken innflytelse Abbas egentlig har. Det spørs om vanlige palestinere tør å si hva de egentlig mener i områdene der terrorgruppene står sterkt og kan gjøre hva de vil.

«While Abbas has been a previous critic of the militarisation of the struggle against Israeli occupation, it was his strongest criticism of the armed factions since he succeeded Arafat at the helm of the PLO after the veteran leader’s death on November 11.» (afp)