Kommentar

Tidligere sikkerhetsminister i den palestinske selvstyremyndigheten Mohammed Dahlan sier den palestinske voldsstrategien (=intifadaen) har skadet palestinernes sak. De militante gruppene har ikke skjønt at verden har forandret seg etter 11. september.

«We had hoped that the various Palestinian factions would understand the new world that emerged after the events of September 11, 2001 and learn from their outcome,» Dahlan said, sitert i The Jerusalem Post. Dahlan uttalte seg mandag 29. september.

Mohammed Dahlan tilhører den mer moderate fløyen av den palestinske selvstyremyndigheten, i likhet med Mahmoud Abbas som tapte maktkampen mot Arafat nylig. De moderate ble motarbeidet både av Arafat-fløyen og israelske myndigheter. Sharons behandling av Abbas tyder på at den nåværende israelske regjeringen ikke har til hensikt å få til fred med palestinerne. Arafat holder på sin side Abbas og Dahlan på avstand. Sharon og Arafat utgjør en destruktiv symbiose. Men de moderate palestinske lederne er ikke uten støtte forøvrig:

(…) on Saturday some three-thousand Fatah activists demonstrated in Khan Yunis against the decision to keep Dahlan out of the government. They burned pictures of members of the Fatah central committee whom Dahlan has accused of plotting against him. Dahlan believes it is in the Palestinian interest to implement security as outlined in the road map, since that will bring US pressure on Israel to agree to a Palestinian state more or less within the 1967 borders.