Kommentar

Abbas må ta et oppgjør med Hamas og Arafat….

Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage fikk seg til å si på radio at Mohammad Abbas begikk en feil da han brøt kontakten med Hamas og Al-Aqsa-brigadene. Det ville bare forverre situasjonen. Så feil kan man ta. Tiden over overmoden for et oppgjør med den kompromissløse terror-fløyen på palestinsk side.

Problemet er styrkeforholdet mellom Abbas og terroristene. Ikke bare i menn og våpen, men også fordi det er en flytende overgang til Arafat og hans apparat. Arafat har hele tiden trodd han kunne gjøre en bedre deal enn det han ble tilbudt, selv når det var over 90 prosent av Vestbredden og Gaza. Han kan ikke cut loose and se fremover, men vil gjenopprette historisk urett. Lenket til historien.

Mye taler for at tiden nå er inne til et palestinsk selvoppgjør. Det blir ingen nye forhandlinger med Israel før det er etablert en palestinsk regjering som har kontroll på volden. Forskere som Waage og NRKs journalister gjør et stort nummer av at Abbas mangler legitimitet og popularitet. Han er ikke valgt i motsetning til Arafat. Det er retorikk. Abbas forsøker å skape en statsmakt som kan legge grunnlaget for en rettsstat. Arafat har utnyttet sin posisjon til å undergrave den og dermed også det palestinske folkets fremtid.

Alt har sin tid. Hvis Abbas går tapende ut av denne maktkampen har palestinerne tapt en viktig sjanse. Man vil fremstille det som at motstandskampen har vunnet. I virkeligheten sitter palestinerne igjen med ekstremister og nihilister. De kan bare ende med en forferdelse. Hvor dyp kan ingen si, men verdens sympati blir instinktivt mindre når en ser selvmordernes dødsdanser. Verden har 119 i bakhodet. Det er den samme historien. De samme tankene. Kanskje er det oss neste gang.

I NRK er man redd dette kan utløse borgerkrig og det må unngås for enhver pris. Man kan den utsettes? Lederen i The New Republic skriver:

Is this a call for a Palestinian civil war? It is; but there already is a Palestinian civil war, except that the good guys (they had better be the good guys!) are refusing to call it by its proper name.
Inntil denne styrkeprøven er avgjort, er en palestinsk stat, helt urealistisk.

Anyway, no Israeli government can responsibly conclude a settlement with the Palestinians until it knows the outcome of their civil war.