Kommentar

Journalisten Khalil al-Ziban (59) ble skutt og drept av maskerte menn i sentrum av Gaza tirsdag. Han var medlem av Fatah, har fungert som rådgiver for Yasser Arafat og skrev artikler for et magasin om menneskerettigheter som utkommer annenhver uke. Drapet på Ziban, i rekken av flere attentat mot palestinske journalister og sivilpersoner i de palestinske områdene, settes i sammenheng med at palestinske samfunnet holder på å gå i oppløsning.

«The chief Palestinian negotiator Saeb Erakat pledged that Ziban’s killers would be brought to justice, warning that the spiralling «chaos» in the Palestinian territories risked undermining the whole fabric of society» (afp)

Bakgrunnen er den væpnede konflikten med Israel, delvis Sharon-regjeringens ødeleggelse av Arafats sikkerhetsstyrker, men forut for det at selvstyremyndighetene aldri avvæpnet de militante gruppene som de var forpliktet til under fredsprosessen. Intifadaen er en tragedie både for israelere og palestinerne, men får kanskje aller størst konsekvenser for palestinerne. Det er våpenmakt som betyr noe nå i de palestinske områdene. Det finnes ingen beskyttelse. Erakat og andre kan snakke, men må snart gjøre alvor av sine ord, eller erkjenne at det går til helvete.

«This chaos will not be tolerated. I believe that the Palestinian government and security forces must take all possbile action to bring an end to this chaos that is threatening the very fabric of our society.» (Erakat)

Samtidig fortsetter Israel sine aksjoner mot terrorgruppene, noe som i seg selv bidrar til å opprettholde volden på et høyt nivå. Det er vanskelig å se hva Ariel Sharon egentlig ønsker å oppnå – om han i det hele tatt har noe klart mål. Han kan bli en katastrofe for israelerne like mye som Arafat er en katastrofe for palestinerne.

The Israeli military’s chief of staff, Moshe Yaalon, announcing plans for «an intensification of anti-terrorist operations» by the army in the Palestinian territories on Tuesday, said that a situation of «anarchy» was now prevailing in Gaza and the West Bank.

Problemet på begge sider er at det ikke finnes reelle alternativer i øyeblikket. Arafat bekjemper alle utfordrere og rir minst to hester (al-Aqsa og Fatah, terror og politikk) og terrorismen hindrer noen på israelsk side i å utfordre Sharons stilling. Et land bytter ikke leder når det føler sin eksistens truet. Terroren og terrorgruppenes makt er hovedproblemet – for palestienerne og for israelerne.
Terror er grov kriminalitet og følges av mer kriminalitet. Det er det palestinerne lider under nå, og situasjonen er svært alvorlig.

The Ziban murder was the latest in a growing number of incidents targeting journalists in the Palestinian territories in what press activists say is a bid to intimidate local media.
Three weeks ago, an executive with a newspaper linked to the Palestinian Authority had his car torched in Gaza City.
Munir Abu Rizeq, a journalist and managing editor of the Al-Hayat Al-Jadida daily, said his car was set ablaze as it was parked in front of his house in the southern Tal al-Hawa neighbourhood.
In early February, the offices of the Palestinian weekly Ad-Dar were vandalised during the Muslim holiday of Eid al-Adha.
And on January 8, a Gaza correspondent for the Arab television station Al-Arabiya was beaten by masked men and hospitalised.

Fra Reuters:

Palestinian journalists have recently staged protests demanding that the Palestinian Authority investigate a recent series of attacks against them in the West Bank and Gaza Strip.
«We strongly condemn the assassination of veteran journalist Khalil al-Zebin and urge the Palestinian Authority to intervene immediately to find the perpetrators,» said Tawfiq Abu Khoussa, deputy chairman of the Palestinian Journalists Union.
Palestinians are grappling with a breakdown in law and order accelerated by frequent Israeli army raids that Israel says are intended to pre-empt Palestinian militant attacks but which have also crippled Palestinian security services.
Armed gangs, often elements of militant groups fighting Israel in an uprising and sometimes linked to security organs themselves, have been behind a sharp rise in robbery, extortion, abductions and murder in the cities of Gaza and the West Bank.
In other Gaza violence, Palestinian officials said they were investigating a bomb explosion outside a charity in Deir al-Balah refugee camp on Monday which caused no casualties. On Sunday, a Gaza imam was beaten by unknown assailants, they said.